有電梯既舊樓最後下場?

78 回覆
11 Like 1 Dislike
而家果D唐樓就話無電梯, 比人收購重建, 咁而家40年樓果D過多20,30年之後會點?
舊私人樓同舊居屋又有無咩分別?
無人收咪繼續住落去
維修得好可以一直住
政府又大把維修津貼
呢個問題好似每隔一段時間就有人問
但好似一直都無好實際既答案。。
政府/發展商對呢類舊樓係咪根本無實際方案/指引?
太多 唔會有解決方案 成個九龍港島都係
美孚新村
新地皮都出唔到貨,舊樓回收咪市建局慢慢做
若果政府加例,好似驗窗咁,強制驗樓,其實會增加持有樓宇既成本,進一步降低樓價。

eg,20年樓,之後每三年要搵專業人士出報告+一堆維修items。業主法團唔跟進就釘契+政府自行招標維修。
不過咁講,僭建咁多年都搞唔掂,何況一般維修野
60年華德大廈都未收,40年仲算年輕

另外有事要維修政府咪資助或借錢俾你
重建
華德大廈有無電梯?
無電梯淘汰就必然, 有電梯無安全問題就住到市建局/財團收?
最後可以點?咪以安全理由強制收樓收地 賠償十零廿萬安置金就搞掂
搭單問下,唔計歷史建築物。呢家最舊既舊樓而又住緊人既係幾多年。
10零20萬 又吹細咗 百幾二百萬基本野啦
你估你個層公屋?
你唔係真係信連登仔9up會冧呀?咪同其他樓一樣正常自住同買賣,維修換lift就申請政府資助。
業主有錢咪換電梯囉,無錢咪頂住先囉
市建局有資助
https://brplatform.org.hk/tc/subsidy-and-assistance/limss
華德17層冇電梯死得人

我估市建局想收果欄起300米商廈同埋隔離堆舊樓,但係而家商廈市況咁差收唔起
同舊工廈一樣, 一係收購重建, 一係翻新繼續用. 無變危樓就無咩特別.
成日壞
一年整5,6次
漢口道有啲都重建緊啦
政府有津貼資助舊樓換過晒部𨋢
好多變晒劏房
中国人,南亞租黎住
太子臺9號,1945年入伙差唔多80年樓
因為佢外表似唐樓
會唔會因為有電梯, 所以都唔洗咁快收住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞