[推到完場]歐國盃 比利時 vs 斯洛伐克 即場討論區

930 回覆
2 Like 2 Dislike
佢中鋒要入球
咁係個波既問題
Target Man用途唔係入波 分第二點出嚟比其他球員上
今場算最好睇果場
Handballs in attacking scenarios
Even if accidental, no goals can be scored with the use of the arm or hand. Therefore the handball rules in football are more strict in attacking scenarios.

It is usually a handball if
a goal is scored by the arm/hand of an attacking player; or if the ball touches an attacking player’s hand/arm in the immediate goal-scoring build-up play. If the arm/hand gives the player an unfair advantage a handball can be called. Even if the attacker's arms were close to the body in a “natural position”

應該成個進攻都睇
我上面講過啲國家隊比賽啲球員冇默契
人前波後 傳波搵唔到人 成撚日都出現
但估唔到有啲零威脅正面傳球都傳到離晒罩
VAR就係要咁樣用… 有時候太快人眼睇唔到,就係要靠電腦
最前miss兩次chance佢其他做幾好都冇用已經唔係half chance把握唔到
可能係場嘅問題 跣腳都有好多次 個旁述話草太軟
佢又好似唔太吸到對隊防守喎
immediate goal-scoring,要直接射門機會

嚟球係睇Openda蓄意手球,吹返轉頭
剩係上半場果3下 是但入到球佢都冇咁柒
佢淨係識篤個波
完全做唔到係夾擊之下用腳法篤個波左邊右邊
街場阿叔咁
戰鬥民族
係架 至少var執法一致就冇得拗 總好過以前手球睇唔到冇吹而入波 又或者越3個身位睇唔到又冇吹而入波

我寧願睇到一場腳趾越位嘅比賽都唔想睇一場越3個身位都冇吹嘅比賽
冇可能執法一致,因為球例好多演繹空間
球例只係文字
執行係用尺度
邊係蓄意
同一場波一致都已經好好多
佢隻手咁樣落去,hand-to-ball點會唔係蓄意 有冇睇VAR
你點解quote漏build-up play幾粒字
the immediate goal-scoring build-up play 意思係入球前即時嘅進攻動作
佢同人爭緊位爭贏係計入去進攻之內因為佢之後交波助攻
而個波有(輕微)改變方向,已經夠吹,唔需要理蓄意唔蓄意
好難㗎,我地球證好多控制球賽節奏嘅手段..

有時捉得緊啲場波冇咁大火藥味,好多技巧外界人只會覺得我地阻頭阻勢
build-up play係講緊你手球之後可能掂一兩下波

而唔係apply落Openda嚟個情況
build-up play係平時猜波/交波等等動作嘅通稱,唔係形容緊手球
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞