牛津路透報告:港人對新聞媒體整體信任度大增 YouTube 超越 FB 成主要新聞平台

20 回覆
5 Like 12 Dislike

英國牛津大學「路透新聞學研究所」發布最新報告,分析全球各地的新聞狀況。在香港方面,報道指大眾對香港媒體的整體信任度有所提升,由去年的 39% 大幅增加至今年的 55%。 15 間媒體中信任度最高為 Now 新聞,最低的是網媒《巴士的報》......

大眾對香港媒體信任度排名

原文:https://hk.news.yahoo.com/%E7%89%9B%E6%B4%A5%E8%B7%AF%E9%80%8F%E5%A0%B1%E5%91%8A%EF%BC%9A%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%B0%8D%E6%96%B0%E8%81%9E%E5%AA%92%E9%AB%94%E6%95%B4%E9%AB%94%E4%BF%A1%E4%BB%BB%E5%BA%A6%E5%A4%A7%E5%A2%9E-youtube-%E8%B6%85%E8%B6%8A-fb-%E6%88%90%E4%B8%BB%E8%A6%81%E6%96%B0%E8%81%9E%E5%B9%B3%E5%8F%B0%EF%BD%9Cyahoo-042416705.html?feature.socialseeding=social
咁係因為少咗啲黃尸毒果假新聞.
01成日標題黨,又成日係FB洗版
英國研究
我好幸福
東方好慘
香港01兩個數字59 14掉轉咗?
呢堆大外宣都仲有過半數信任
少左好多黑記假新聞
fb咁多內容農場
雖然yt都唔少
咩唔係文匯報第一咩
最重要係點樣抽樣都冇講
冇左蘋果又冇左立場
D人寧願唔睇 ( OR睇連登算 )
如果問卷開頭問你有冇睇新聞
冇睇直接篩走
咁哩份研究可以掉落垃圾桶啦
抽樣嚴重偏差
巴士的報都50%都知件事亂鳩咁黎
加上香港嘅受訪對象只係2005個YouGov用户
你問我我都會答好滿意,俾100分啦
無線竟然仲可信過有線
巴士的報50%
冇大公文匯?
係多咗你呢啲傻閪信咩都係由治及興就真
你縮撚完未者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞