【原創長篇漫畫】明明我同我細佬係天選之人,但我哋開咗酋長個寶箱之後比佢個仔拉咗

5 回覆
3 Like 2 Dislike
是咁的,前世我住緊嘅城市因為打仗被核彈炸咗,我亦都因為核彈爆炸而死咗。
「終於死咗啦!!唔洗再返工返學!!」我本身就咁諗嘅。
但我發現自己好似唔係喺地獄或者天堂,而係喺一粒蛋入面。
加上我feel到自己身上又細又短嘅手手腳腳…頂,即係我又投胎做咗人
唔理咁多,依家喺蛋入面又熱又焗,好撚難受。
我嘗試用自己隻BB手去槌個蛋殼;好彩粒蛋其實幾脆弱,槌咗幾下就碎咗。
破殼而出之後,我差啲跣手跌落地,但係即刻有人扶住咗我。
係一個紅色長頭髮嘅女人。
佢好開心咁攬起咗我,然後又放返低我喺蛋墊住嘅軟墊上面。跟住就好似叫緊另一個人過嚟。
當我擰轉頭望返啱啱困住我嗰粒蛋嗰陣,先發現原來蛋入面仲有另一個BB,同我一樣係轉生者。
話咁快,嗰個女人叫嘅人過咗嚟,係一個外形似原始人、深色皮膚嘅大隻佬。
佢兩個抱起咗我哋介紹自己—女人叫芙蘿拉,男人叫席昂。
以後,佢兩個就係我哋嘅父母。

芙蘿拉安頓好我哋之後,佢好似已經知我哋係轉生者;同我哋解釋返呢個世界嘅狀況同埋我哋所在嘅位置。
依家係第三次世界大戰嘅300年後。
100年前,地面上嘅核輻射終於完全消散,人類重返地面建立文明。
依家我哋身處喺卡馬拉格斯部落—人類後來建立嘅族群之一。
而我哋出世嗰粒蛋其實係一粒神蛋嚟,係一個叫「千年鵝」嘅神明委託比芙蘿拉。
仲有好多細節,但因為都成5年前,所以我都唔係好記得…
——————————
背景大概係咁,講返標題嗰件事先,其實尋日先發生。
因為一啲事,我同我細佬需要將部落酋長屋企嘅聖物偷走。
本身我哋已經有個應該都幾完美嘅plan,個聖物亦都已經偷咗比某個人。
但係酋長個仔唔知點樣發現咗我哋就係犯人依家佢同兩個戰士追緊我哋
部落本身對神明好虔誠,而我哋係神蛋出世嘅天選之人呢件事就個個都知嘅
所以其實我哋全家喺部落一直都比酋長優待緊
既然我哋係天選之人,咁應該想做咩就做咩㗎啦
好似大家玩RPG咁,主角入屋開箱拎錢拎道具,啲NPC冇得怨。
酋長個仔憑咩追我哋
其實酋長個仆街仔之前已經意圖謀殺過我哋㗎喇
佢咁憎我哋,比佢捉到後果真係不堪設想…
———————————————————
故事喺penana同line webtoon連載緊,以後章節開始收費嗰陣會去埋patreon
https://www.penana.com/story/138694/%E5%8E%9F%E7%BD%AA%E4%B9%8B%E5%90%8D
https://www.webtoons.com/zh-hant/canvas/%E5%8E%9F%E7%BD%AA%E4%B9%8B%E5%90%8D/list?title_no=883168
多謝大家
支持 但建議貼少少圖過嚟畀大家preview下
你講得啱
漫畫post冇圖都幾荒謬即刻砌咗出嚟
一年前開始畫,新人處女作,畫功同埋排版可能不盡人意,我會繼續努力改善同進步
簡介砌得好有心機
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞