謝邱安儀:4月零售總銷貨是2020年7月以來最差 「南下的是純遊客 不是來購物的!」

129 回覆
62 Like 11 Dislike
香港零售管理協會主席謝邱安儀稱,最新預測全年零售總銷貨價值是低雙位數跌幅,認為要追求疫情前的銷售額有點不設實際,短期或有一招有助賺錢。

零售業對推動本港經濟有一定作用,不過4月零售總銷貨價值按年跌近一成半,是2020年7月以來最差,跟大批港人北上消費以及旅客消費模式轉變有關。

香港零售管理協會主席謝邱安儀稱:「招數不可以說無用,是需要時間,不是一朝一夕、按個掣。南下的始終是純遊客,他們不是來購物的遊客,所以我們要想盡方法,如何將盛事可以變為錢,所以有數個業界,如零售、餐飲、旅遊和酒店業,我們近期頻繁開不同會議。」

https://news.tvb.com/tc/local/666e5dc127e0a64d32b66620/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E8%AC%9B%E6%B8%85%E8%AC%9B%E6%A5%9A%E9%9B%B6%E5%94%AE%E7%AE%A1%E7%90%86%E5%8D%94%E6%9C%83%E6%96%99%E5%85%A8%E5%B9%B4%E9%9B%B6%E5%94%AE%E7%B8%BD%E9%8A%B7%E8%B2%A8%E5%83%B9%E5%80%BC%E4%BD%8E%E9%9B%99%E4%BD%8D%E6%95%B8%E8%B7%8C%E5%B9%85
放心五月會更差
純丐幫
悲觀撚
still better than sars
有屋企人做零售業
佢老闆講到下半年仲差
政府責任就係叫人嚟
至於消唔消費
就睇你啲嘢吸唔吸引
唔關人事
零競爭力,掛美元全球最貴
過去幾十年益力多一丁水客都計遊客,貢獻港豬GDP架…
我諗全部做零售既都知5月仲差過4月好多
見到咁我都好開心,呢啲都係$&@$!&帶黎既好處
5窮6絕7翻生,7月!一於頂到7月先再打算
底死

單一客原 單一經濟
啲嘢繼續賣貴啲、質素繼續差落去、態度繼續閪落去囉
繼續去多d深圳 去多d日本
留港撚失去一切
一日深圳海關嚴格執法, 一丁點水貨貴貨都走唔撚到
4月係未來最好嘅一個月 樂觀啲啦
班仆街成日唱衰香港
直頭黎訓街添
有乜問題?以就算以前買野都係走水貨啫
鬼叫你各大商會集團都周圍起一式一樣嘅商場 偉大嘅業主就推到貴一貴得d集團式租得起 美式車就搞個牌出黎又係大集團買哂
點解落到嚟一定要買嘢
咁同強迫購物團有咩分別

又或者你有咩值得人地買
諗下點樣留住班本地客先啦
中央同香港官員話香港好好景由治及興
你出黎打對台犯23條?
有撚排你差呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞