環保署開發偵測不明氣體機械狗 可自動追蹤氣體方向

19 回覆
4 Like 0 Dislike
環保署開發的「人工智能環境空氣滋擾偵查機械狗」,能夠判斷不明氣體並自動追蹤氣體的方向,協助人員調查空氣滋擾事件,尋找污染源頭,方案在智慧政府創新實驗室的比賽中獲獎。

機械狗銀灰色設計,頭部是配備電腦視覺和空氣測量傳感器,人員可以透過手提裝置,查看空氣污染指標和氣體屬性;當機械狗偵測到不明氣體,就會舉手示意,並自動追蹤氣體方向。

環保署指,早前有元朗工業村附近的居民聞到異味,署方就首次出動機械狗追蹤,分辨出異味屬揮發性氣體,並帶領人員找到污染源頭。署方又指,目前的空氣滋擾事件,主要依賴調查人員的自身嗅覺,尋找污染源頭,希望機械狗未來能代替人員,進入密閉空間等危險場地調查

目前只係用真人去聞,咁如果D不明氣體有毒咪死?第時會唔會有機會第二D部門都用,會唔會見到機械狗代替真人喺街行咇?

成日放屁算唔算空氣滋擾
遲啲喺條街度放屁俾佢跟住嚟行
應該有用過三萬隻
密閉空間仲收唔收到信號先係問題
去官塘荃灣果d不明氣體來至四方八面360度,點樣搵你想搵既不明?
一路向北
gimmick 嘢呃budget
又話用黎係密閉空間工作
又話偵測到不明氣體會舉手示意
咁即係要個人入埋去個密閉空間度望住隻狗做嘢?
發現臭閪追蹤功能
追蹤到邊個放屁
一街都係喎,想做死隻狗咩
同時派出360隻 總有一隻會搵到
狗巴廢老專線214應該率先引入
真係有組織四圍喺人身後放毒氣,工作場所或係車入面都有遇過,完全唔理任何環境,真實嘅惡徒嚟
你睇得透
搵隻大陸機械狗加個偵測器,執一執program,應該賺返幾百萬走唔甩
不明氣體唔係由消防接報處理?環保署唔係處理長期嘅問題?意外嘢都關佢事?
應該程式最底層己經預設 北面傳出 自動無視
如果無依層code 國安會出動 日後自然要加返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞