近年越嚟越多人坐巴士小巴只坐外側位阻住人,大家一齊諗方法對付

152 回覆
33 Like 403 Dislike
我本身鍾意坐窗邊位,佢留個窗邊位空出嚟 我一定首先揀攝入去
佢用「其他咁多路口位你偏要攝入嚟」嘅仇視眼神,但係我理L得佢
On9 早到早揀位
點解一定要坐入面?
唔鍾意入面個牆污糟唔撚得?
叫巴士整闊啲行距咪得
樓主都幾煩
根本巴士上層啲位對兩個成年男人黎講係唔夠位坐,
會好貼好迫, 成程都好唔舒服.
冇必要真係唔會坐嗰啲9成要同人坐既熱門巴士路線
有咩問題阻住你 自己揸車囉
咪就係
鐘意咪攝入去囉,又無唔俾你攝

利申,短程會坐出面, 長程坐入面
琴,坐幾個站就落車
俾出面個人頂住,好難過
有時企好過坐
我最鐘意座完入去落車時用個背囊大大力撞柒佢個塊面再講sorry
你放心喎樓主,全世界都知香港人唔再係國際化都巿,啲遊客一上巴士或者口耳相傳都知香港人質素變到同大陸人一樣
認真答你

巴士上層啲窗口位個地板係斜既
你係冇辦法放平近牆果隻腳既腳板
返工放工一程車~1hr 屈住隻腳板好唔舒服
所以先會坐外側位
我上車先我覺得我有權揀坐邊個位
咁當然你行埋黎要坐我都會俾你入去

我想講反而係宜家啲人愈黎愈大份
但係出入果陣外側位果個唔起身讓人出係絕對唔夠位
呢個先係重點囉
我驚會漏青
只有肥人咁坐嘅話我理解

坐係面會俾車身逼住,正常人一律唔理解
樓主係小巴膠
我係專坐外側,有原因
我人橫 坐外側可以自行調整坐出啲唔洗逼/壓到人
同埋有人要坐入去我一定係起身俾對方行入去
用個背囊打鳩佢個頭
腳太長坐唔到入邊
你直接坐係部車外面啦
班撚樣係唔想人坐佢格離
冇理由坐入面果個好快樂
坐出面果個好難過㗎嘛
在現今社會,搭乘公共交通工具已經成為大多數人日常生活的一部分。不論是巴士、小巴,還是地鐵,都能看到各式各樣的人。然而,隨著人流的增加,乘客間的不文明行為也越來越多。當中最令人困擾的,莫過於有人在巴士或小巴上只坐外側位,阻擋其他乘客的進出。針對這種行為,下面將討論一些有效但相對粗暴的應對方法。

首先,直接以粗口質問對方是最直接的方法之一。當你上車發現有人只坐外側位時,可以毫不猶豫地對他說:「你坐咗外側,唔會坐入去咩?阻住哂,仆街!」這種方式雖然粗魯,但能有效地表達你的不滿,並讓對方意識到自己的行為對他人造成了不便。直接而強硬的語言往往能引起對方的注意,使其意識到自己的錯誤。

其次,帶有嘲諷意味的粗口也是一種有效的方法。當你發現有人僅坐外側位時,可以用嘲諷的語氣對他說:「咁驚坐入面?你死撚怕啲咩?」這種方式不僅能讓對方感到尷尬,還能引起周圍其他乘客的注意,增加對方的心理壓力。嘲諷式的語言可以讓對方感到自己被眾人所指責,進而迫使他改變行為。

另外,大聲宣揚對方的行為也是一種有效的手段。當你遇到有人只坐外側位時,可以大聲說:「大家睇吓,呢個仆街唔願意坐入去,真係冇品!」這樣做能夠讓整個車廂的人都知道對方的不文明行為,從而對他形成一種無形的壓力。公眾的注視和指責往往能夠迫使對方改正自己的錯誤,因為沒有人願意在眾目睽睽之下成為批評的對象。

除了語言上的攻擊,肢體動作的配合也是一種有效的方法。例如,你可以故意擠進內側座位,並大聲說:「屌你老母,坐咁出邊阻住人!」這種方式不僅能表達你的不滿,還能通過肢體接觸迫使對方移動。這種強硬的做法能夠迅速解決問題,讓對方明白自己的行為已經嚴重影響了他人。

最後,集體的壓力也是一種非常有效的方法。如果你發現不止你一個人被對方的行為困擾,可以與其他乘客聯合起來,一起對對方施壓。例如,可以大聲對對方說:「你唔會坐入去咩?屌你一齊要求佢坐入去!」當多數人共同指責一個人時,這種壓力是巨大的,往往能夠迅速讓對方屈服並改正行為。

雖然以上方法都帶有一定的粗暴和攻擊性,但在某些情況下,這些方法可能是必要的。當然,使用這些方法時需要考慮周圍的環境和對方的反應,以免引發更大的衝突。每個人在公共場合都應該遵守基本的禮儀和規範,這樣才能共同維護良好的公共秩序和文明的社會環境。

總的來說,對於那些在巴士或小巴上只坐外側位、阻擋其他乘客的人,可以採取直接質問、嘲諷、大聲宣揚、肢體動作配合以及集體壓力等多種方法來應對。這些方法雖然粗暴,但在特定情況下能夠有效地解決問題,迫使對方改正不文明行為。然而,使用這些方法時應該謹慎,以免引發不必要的衝突和麻煩。希望通過這些方法,能夠促使更多的人遵守公共禮儀,共同營造一個和諧、文明的乘車環境。
只要佢不尷尬 尷尬的就是你
仲有,遇到啲肥人,可以起身讓佢入去,順便換位。

坐內側,唔通同佢講:「借過,我想落車」,明明頭站過海。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞