iPhone有無呢個功能?(Android好似有)

15 回覆
1 Like 9 Dislike
iPhone 有無得set 每隔一陣就響一響提你有未睇嘅通知(如Whatsapp msg, SMS, 電話…etc) 每隔一陣就響一響一直到你睇咗為止先唔再響

Android 好似有得咁
無,擾人功能
時效性通知?
用捷徑(Shortcuts)應用可以做到基本嘅重複提醒,但要做到完全自動化且持續提醒未讀通知可能需要多步設置。以下係一個簡單嘅步驟教學,幫你設置一個每隔一段時間就提醒你檢查通知嘅捷徑:

1. 開啟捷徑應用:打開 iPhone 上嘅「捷徑」應用。
2. 建立新捷徑:
• 點擊「+」號創建新捷徑。
• 點擊「添加操作」。
3. 添加提醒:
• 搜尋並添加「提醒」動作。
• 設置提醒內容,例如「檢查通知」。
4. 設置重複觸發:
• 點擊下方的「自動化」標籤。
• 點擊「創建個人自動化」。
• 選擇「時間」,設置一個開始時間和重複頻率(例如每小時)。
5. 運行捷徑:
• 在「添加動作」中搜索並選擇「運行捷徑」。
• 選擇你剛才建立的提醒捷徑。
• 點擊「下一步」,然後確保選擇「運行前詢問」關閉。
6. 完成設置:
• 點擊「完成」,保存自動化。

這樣,你嘅 iPhone 就會每隔一段時間提醒你檢查通知。

注意:由於捷徑應用嘅限制,同埋為了保護用戶隱私及避免過度通知,無法完全自動檢查未讀通知並持續提醒,這個方法只能提醒你去檢查通知,而唔係自動識別未讀通知。

希望這個方法對你有幫助!如果需要更複雜或者完全自動化的功能,可能需要等 iOS 未來更新或者使用第三方應用。
apple而家個「shortcut」app好似可以創造好多可能性?識用嘅話。
可惜冇乜心機研究

依家用Apple都可以做工程師
不過我懶得搞
咁多野Set
謝謝不過都無法做到剩係有未讀通知先響
無,an俠問黎做乜?無理由想轉iphone掛?明明an機咁完美
我係用iPhone, 其實我無須要,因為經常都機不離手跟本唔使佢提,不過屋企人(老人家)啱啱轉咗用iPhone 話呢個功能以前an機有而家無咗呢個功能唔慣

An機的設定畫面
屌你
我地an俠靜靜地贏唔得既
第時apple知呢個功能出色又加埋落去iphone
咁我地用an機仲有咩意義
希望 iOS 18 快啲追加呢個小功能
用always on display 得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞