點解得中國人先有「孝順」呢個觀念?

32 回覆
4 Like 13 Dislike
莫講話西方社會,就連深受中國文化影響嘅日本都冇呢個觀念
鬼佬同日本人的唔孝順係點?
大左同父母就陌生人?
方便情緒勒索然後再金錢勒索/感情勒索
可能係街撞到都扮唔識
極端到
聖經中的《十誡》不是有要求孝順父母嗎?
咁唔係點
冇聽過外國有個專有名詞叫"孝順" , 只有對家人好同唔好
當朋友囉,nice to everyone
又未至於只係朋友既
我見鬼佬有咩大事都係第一時間搵屋企人
點解會覺得日本冇?
人地「孝順」呢個terms唔係叫孝順之嘛
所以而家西方社會全面崩壞
聖經唔計
堆傻鳩自己唔識就當無
孝順係利益交易黎

好似以前中國講宗族觀念
因為舊社會資源少
人要抱團一齊生活
人既關係網好重要
好多野要用人情去換
結婚 葬禮 都要靠親戚朋友去幫手
天下大亂個陣
仲要結寨自保

但現代人無咁既需要
你連隔離鄰社都唔會想理
用錢可以解決任何野
現代人就算係中國
宗族觀念都開始消失

中國人
依家仲學人講孝順
最大原因係因為樓價貴
好多人畢業仲要靠老豆老母買樓
或者一齊住
唔孝順點得呀

就算扮都要扮啦
有錢既
真係關係差
一畢業就搬出去
老死不相往來都仲得

再簡單d 講
李嘉誠收你做契仔
你會唔孝順?
其實係家庭觀念令到大家對孝既方式唔同
中國人家大於個體,父母就係家最大果個,你服從父母先係孝,成世為家同大局著想先係孝

西方個體大於家,成年後已經係新生活,搞掂自己同時有心搵下父母已經係孝
你係基於咩嘢得出喱個代表全世界嘅結論?
Source:自己
「孝」呢個Concept根本全世界都有講過。
基本上唔存在邊到誕生先。
係而家有人扭曲咗「孝」呢樣嘢嚟情緒勒索,樓主仲信到十足。
吓?明明日本有,日本女人唔鍾意嫁長男就係因為長男要負責照顧父母所以婚後一定要同老爺奶奶一起住服侍佢地。
Family
明明莎士比亞啲劇已描寫緊因為家族引發嘅悲劇傻鳩樓主講到西方人個個斷六親咁
日本有楢山節考呢種傳統

故事發生在日本古代信州,深山偏鄉貧困農村裡有著「上楢山」的棄老習俗,子女要將家中年滿70歲的老人揹至山裡自生自滅。69歲的阿玲婆婆(坂本壽美子飾)上山時間已到,身體健康的她還故意敲掉門牙,塑造自己已老邁的形象。她擔心長子辰平(緒形拳飾)像他父親那樣,不敢揹她上山,招致村民嘲笑;又掛念兒子跟孫子的婚姻與生計,在上山前為家安排妥當,鞠躬盡瘁付出,直到最後一刻……
中文翻譯用孝字 原文未必係表達緊孝順既意思
父母對你好,你對下一代好先係正確嘅回報方法
一路將啲好處俾哂上一代,個社會就停滯不前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞