大王安德尊公開寸王俊棠遭反撃 入行39年得罪人多「仇家」逐個數

123 回覆
45 Like 12 Dislike
大王安德尊經常以主持身分亮相節目,不過口才了得的同時,他亦經常口沒遮攔,日前他就在龍舟競賽節目上,公開寸爆有「御用惡人」之稱的王俊棠「黑口黑面」做鼓手一人累全家,甚至因為掛住搵錢而缺席練水,事隔多日,王俊棠在接受《香港01》訪問時終於開腔反擊:「條友口水多過茶,成日吹水唔抹咀,話我累全家,一於家法侍候,『槳』佢個咀。」事實上,大王得罪圈中人的次數猶如家常便飯,以下數一數大王的「仇家」吧!安德尊不滿王俊棠帶領龍舟隊。

當中,不得不提的就是大王的死敵──李錦聯!安德尊因長期主持《都市閒情》,與節目內負責烹飪環節的廚師李錦聯本有很多合作機會,曾有報道二人於2009年初次合作時,因李錦聯過份整理儀容惹安德尊不滿並出言譏諷,安德尊又當眾踢爆李錦聯割雙眼皮,令李錦聯十分尷尬。雙方2011年更傳發生肢體衝突,遭TVB高層「照肺」,有指之後就不再安排他們在烹飪環節中合作。之後,2016年TVB推出《區區開伙》,兩人一邊「嘈交」一邊介紹香港各區的美食,繼續火花四濺。安德尊跟李錦聯主持節目時經常互寸,又郁手郁腳,相當惹火,未知跟鼎爺合作會否同樣擦出火花呢?安德尊大戰李錦聯是不少港人的共同回憶。(《都市閒情》截圖)「鬥氣冤家」安德尊(右)和李錦聯互窒,安德尊嘲笑李錦聯︰「你拍《家春秋》啊,穿得像雷雨那樣。」而李錦聯反擊︰「你紅我白,邪你啊。」(資料圖片)

2014年,無綫播出綜藝節目《年代大激鬥》,當中安德尊與另一主持人林盛斌(阿Bob)經常「互窒」,火藥味甚濃。原來二人曾在2013年11月,安德尊擔任好友張美妮婚宴司儀時,為搞氣氛整晚喧鬧不已,有份出席張美妮婚宴的阿Bob大感難受,趁醉意衝上台搶去「大王」的咪高峰,更站在椅上當眾高呼:「你收皮啦喇!你好大聲好嘈呀!知唔知呢度係婚宴,唔係春茗呀!」報道指全場即時靜晒,連安德尊亦未及反應,新娘子張美妮亦不忿有人「玩串party」,叫朋友將阿Bob請走,有指安德尊與林盛斌因此而結怨。傳阿Bob與大王結怨多年。

大王同樣與蕭秀香(三姐)經常在《流行都市》互窒頂嘴,大王更曾爆三姐脾氣火爆,只要一聲令下就令全場閉嘴:「三姐有時好爆火,我哋好驚佢,唔可以得罪。香港有幾多個女廚師?同埋拎住個殼,鏡頭唔見就敲落嚟。佢會話『你再講呀!』個個都收聲。」大王爆三姐脾氣火爆,只要一聲令下就令全場閉嘴。

鼎爺李家鼎去年空降《流行都市》全新環節「鼎爺家常菜」,夥拍大王教煮餸。兩位資深藝人平日甚少合作,但一同框即傳出火藥味,節目中大王不停發問令鼎爺黑面更呼喝對方:「我未出聲,唔好問嘢住!」對此,大王接受TVB娛樂新聞台訪問時,表現輕鬆直指對方是前輩:「火呀緊係火啦,火熱呀嗎大家都,火爐有個火,佢煮嘢又夠熱。一樣會咁大聲,佢都咁大聲啦,我不嬲都咁大聲,鼎爺係我地前輩,佢有咩我就跟佢做,佢話乜就乜呢個好平常囉,鼎爺叫你拎豉油你攞唔攞?同鼎爺相識幾十年,我地就係咁溝通架啦,可能少見我地電視上一齊,因為佢做另一個世界,或者拍劇我地好少碰面,難得佢大駕光臨仲唔學下嘢呀啱唔啱呀?」鼎爺忍耐力高!
就係想搵人嘈交
無敵鴛鴦鏟
趁醉意衝上台搶去「大王」的咪高峰,更站在椅上當眾高呼:「你收皮啦喇!你好大聲好嘈呀!知唔知呢度係婚宴,唔係春茗呀!」

大王就係唔怕你哋
咁鳩頭卜都嘈啦
大王上tvb都係為興趣姐
奇又奇在tvb繼續用佢咁多年
佢人設係咁姐,所謂仇家仲可以之後一齊做節目
佢真係周圍屌人既點撈到咁多年
安德尊不溜串, 佢唔志在份工下嘛?
但勝在個人夠真
光頭bob一向懶係公關咁都上台開咪直屌,應該大家都飲咗酒
讀書做兼職 成日見佢
佢份人好好禮貌架播
佢就係有呢啲互串環節,先有更多觀眾記得佢
佢同李錦聯唔互串,煮餸環節少好多樂趣
喂... 俾啲掌聲聽下先啦
即係專做臭口攪氣氛個位?
今晚我大廚演身手 炆蒸炖煎炒好講究
唔志在份工就一定要鳩鳩屎屎串人?

做人都未識做啦呀叔你

安德尊雖然唔靚仔,但做show講嘢唔沉悶
頂爺果段 佢又幾識講野
前進呀 gulliver boy
你返傻鳩知唔知人哋幾fd
句野睇字都有聲
大王同李錦聯鏡頭下friend過打band
上節目撚下啲觀眾又信
上面單野點睇都係龜頭卜柒喎
應該多人憎佢多過安德尊

真人好nice
上電視人設啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞