反修例風波5年|陳同佳深山隱居足不出戶 管浩鳴:台灣換屆有利處理事件

93 回覆
7 Like 106 Dislike
反修例風波至今5年,觸發政府修訂《逃犯條例》的台灣殺人案疑犯陳同佳,仍未赴台投案,他在香港因洗黑錢罪名被判囚,出獄超過 4年半。一直協助陳同佳的選委界立法會議員管浩鳴指,陳同佳自2021年離開警方安全屋後,仍然居於偏遠地區的深山,無出過門。管浩鳴強調,陳同佳仍然希望到台灣承擔刑責。
「任何人對於事情未能夠有個定案,一定都會有很多擔心,正如目前面對不同的案件的年青人都一樣,我都希望盡快能夠有出路給他(陳同佳),始終我覺得對潘媽媽都應該有個交代,希望大家都從切切實實的角度,給一個年輕人贖罪的機會。
台灣年初大選,民進黨雖然保住領導地位,但就失去立法機構控制權,有分析指是「弱勢管治」。管浩鳴認為是契機:「我都希望新的政府能夠有新的看法,本身事情就很簡單,一件殺人的案件,嫌疑者願意自首和受到公平審訊,理論上應該沒有爭拗」。他說,事件被政治化,感到可惜,希望最終能夠用人道立場處理。
其實係咪死左架喇
玩緊星劍
學上日個中國海軍軍官咁係淡水衝入去囉
高度軟禁 真係死咗都冇外人知
點解個耶撚係咁逼佢去台灣
明明無法例可以逼佢去自首

同埋關個耶撚咩事
點解仲要保護佢
你當佢傳教就明的了
为啥这议员在这敏感日子唯恐天下不乱?
硬要说成政治因素🙏😅

明明一国大于两制
同志可带领陈同佳先生到深圳罗湖
找网络知名政客真天真接洽
再引导到中国台湾受审
咁佢去告解
歸信
受洗

是咪可以得到主既赦免
主赦免左
耶撚是咪唔再去煩佢?
想自首嘅, 人地又唔收。

暴動果班就唔夠膽自首。
係咪真係無出過街得佢先知既姐
定還是深山既意思係寶福山所以肯定佢無出過街
出咗個幾月,乜都爆咗啦,分分鐘白金盃都攞埋
咁要送佳哥去見天主先知會唔會得到赦免喇
笑咗
香港要解決問題,首先要承認台灣同支那一邊一國

屌你老母,是否足不出戶阿水知咩!
殺咗人都可以周街行, 起碼將佢收監吖!
陳同佳自2021年離開警方安全屋後,仍然居於偏遠地區的深山,無出過門。管浩鳴強調,陳同佳仍然希望到台灣承擔刑責。

做咩唔比出門,佢喺香港清白之身
管棍
爆埋elden ring dlc先喇
人地采你都有味
台灣正值最風光期
仲會同你玩政治

年年都話台灣大選,台灣換屆就可以過去

但係條仆佳+管牧渣都仲未過到去
呢條友偽基督徒嚟
佢主張要堵塞漏洞,要求犯過國安法社工服刑後都終身不能復牌
反而有個商界議員主張網開一面
你就知佢邊忽行緊耶蘇嘅道理
養住個殺人犯當政治工具
玩足五年仲未夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞