(多圖)原來做空姐一個月有10日假

363 回覆
27 Like 228 Dislike
你要明白香港比空姐更地獄嘅工仲有好多
語言藝術嘅嘢
飛行時間只係其中一項津貼
仲要計埋外站津貼,飛行獎勵金等
幾樣嘢夾埋先有上面嗰數
我home office 一個月30日假 每日做一個鐘嘢 樓主係咪應該po我
我話佢哋非禮我手踭就真啦!
轉工冇用㗎,一係轉行,去進修完再轉行,再唔得就轉生!
主要係走貨代購同賣身
機票錢包埋𠺢
後生其實應該去下唔同地方 我唔覺得佢有咩問題 好過香港日日行屍走肉 1個月10 幾日假返多份都可以 我唔覺得佢有咩問題
弊在廉航空姐似乎就冇得落機當地留一兩日咁樣玩呢

佢都講明一個月係得一至兩次當地過夜,咁樣仲做空姐其實冇意思
我地做咕哩邊有咁多假
係,個個都返跟車呢d廢工咩
佢HKU正正經經做銀行back office 都輕鬆搵4皮啦,3,4年經

一年廿幾日假,大把時間去旅行
空姐個job scope 太垃圾
唔係睇唔起份工,面係睇唔起job scope
無前途+skillset唔值錢
手持平安卡都唔夠膽話自己專業人士
樓主做萬2蚊+勞工假基層工
無計
我識得嘅空姐返工都係為咗打咭同釣金龜/機師,
投資黎,有收入已經算好。
當唔當樓面經驗?
要洗廁所喎
我有個FRD恨做空姐好耐
本身係獨女做慣大小姐
終於有年有間廉航請佢
開頭仲係咁打咭好撚開心咁
有次喺FB屌話有客喺飛機洗手盤屙屎然後佢要負責清理
Crew
冇人叫你揀做廉航 cx 二百幾個站有排你玩 遠嘅 最少俾你留三至五日
我諗佢讀得HKU屋企都唔會差得去邊 人哋可能真係唔志在人工 更加鍾意work life balance 同埋back office OTO到你傻 一份工有入息中位數幾個月花紅又有得周圍去 大部份時間都係準時收工 一個月放10幾日假 其實真係唔算差
係唔志在人工就唔依家做返空姐啦

講到空姐好定時咁,standby 時差,垃圾job scope又唔見你講

Bank back office skillset起碼有用過派餐先
你睇佢張更表就知無得落地

飛2轉台灣都有
香港-高雄-香港-高雄-香港
見識到唔同國家嘅香腸
你ex係空姐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞