中學Econ 讀得差,是不是因為蠢先讀得差

31 回覆
0 Like 2 Dislike
唔係你差 係人地太勁啫
姐係我差
DSE嘅話,可能係因為老師唔識教、教科書寫得唔好
但係有更多人上堂明,學校測驗高分
當年班同學而家過成點?
你識係唔夠/唔緊要,純粹玩背marking
返緊啲唔錯嘅工,好似係
中學econ主要靠背書
讀唔掂因為無記性
可以咁講 可以drop
利申 過來人
同埋樓主唔好覺得drop就失敗者
大學只會在意你個分

真係驚的可以申請轉科再試
唔怕啦,起碼好過我
DSE唔知,
但CE同AL一定唔係背就得囉.....
考小心姐
錯一兩題MC 就無咗個 A (以前CE / AL)
CE唔係背咁可以點
咪撚搞笑啦 你話AL都算 CE都有得打飛機話唔係背就得
以第一課opportunity cost為例, 除左definition, 你都要明個concept呱,
如果主要背書就得,當年就唔需要咁多人去補習
明係基本的
Level 3、AL攞D 嗰個understanding同A可以係差唔多

Econ唔同maths,唔係你答到答案就得,
你要模擬到考評局出卷人套language去答,
佢計分係逐個point strictly咁跟marking改

簡單舉個例,let say Martin重病要去睇醫生,佢機會成本係咩。正確答案係:
- Opportunity Cost Definition (1 mark)
- No choice no cost (1 mark)
- Martin doesn’t have a choice and thus no cost (1 mark)

如果你答:Martin 無OC因為佢無cost,
咁恭喜你,你就係得一分,你就係攞D個人兄

條curve 入面5**/A grade係九成幾,
你基本上操卷嗰陣係要做到份份full mark咁先可以穩A
分勝負係呢個位
有時一題5分的,你做得pastpaper多,
會捉到條路就係唔多年份的出卷人,有唔同個point,
有3-4種答法

咁你會大包圍咁寫9-10句,
將每個答法炸哂落去離hit個marking

份卷你要預時間比呢d情況
背書唔係狹義指教科書,係要背埋past paper每條題目背後嘅邏輯
DSE嚟講,唔熟past paper嘅人入到試場,見到條題目先諗點樣答

熟past paper嘅人入場之前已經諗好哂點答,見到條題目幾乎唔使諗,已經知道寫咩落去就會有滿分。
CE/DSE嚟講每年大約只有5%以內嘅題目係有新意
補cliff yeung如果未退休
當年報佢之後入去讀埋econ
所以,樓上條友係到講埋d咩明係最重要
真係得啖笑

你叫Milton Friedman落去考,一定低分過林鄭,
咁係咪林鄭明經濟多過Milton Friedman

公開試就係玩呢d讀題、答題的文字遊戲,
我地呢d前人應該係分享經驗,幫小朋友條路順d,
而唔係學樓上個哥仔咁係到故弄玄虛離神化自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞