有冇ios android 兩邊用過哂但仍然覺得android 疾同慢架

18 回覆
16 Like 24 Dislike
究竟android 慢同疾係以前的既定印象定還是ios真係咁勁

利申:用開android 旗艦

玩過下屋企人部iphone 咁 唔覺速度方面有分別
Android問題具體講係UI動畫「唔連貫」,甚至缺失
而唔係「疾、慢、LAG」

2021年,原生Android用家喜迎「回彈動畫」
https://lih.kg/2504853

係客觀現實
ios只有iphone用
就晒咁多款都係十零部機
android機有幾億種型號
有一半唔窒已經好叻
所以好多人仲用D舊機老人機窒窒下
但用iphone嘅人多數都唔會太舊
所以就出現呢種印象
Android d 過場好突核
成日閃一下

iPhone 啲動畫好一體
結果IOS鎖80Hz
得小部分apps有120hz
OS UI都還好,近年an機密密改進
啲app嘅UI動畫先柒仲要有啲用緊32bit,根本係生態問題

launcher同原生os既分別?
idog又考古
順過你老母
realme gt5 neo vs 13mini
idog 60hz眼分鬼到
就黎到九月出新iphone
好多唱衰android又samsung爆炸post出黎
公司an機
自己用ios
An 超唔順 硬係慢半拍..
用緊s24u同iphone15 PM
玩同一隻game s24u成鳩人彈app
ios係順,不過過場動畫慢.計反同android有時會lag一下其實差唔多.
不過唔知點解早2個version既ios真係lag lag地,跟手換左android,最近拎反iphone出來更新左又好返D.
呢個好笑,諗反起上次行過sony.個sales係到sell人,話samsung會爆炸...
我個人覺得今年的iPhone 13一定會改成120hz屏幕
用緊iphone 14 pro max同tab s9
用落iphone係99%時間都好流暢
無論視覺定手感體驗都非常好
部tab s9就95%時間都好流暢
但用落間唔中有啲位會疾咗0.1秒
同埋啲過場動畫有時會比較生硬
影響咗個流暢度
到今年重係60
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞