有冇人樓下冷氣太勁,搞到地板濕晒

182 回覆
52 Like 166 Dislike
睇曬先咁講,你有咩高見?
班友是非不分
公屋撚
實際啲,樓主po 個地址上黎,如果我住喺佢樓下嘅樓下,我就幫佢開行部冷氣吹到佢地板結冰又點話
樓上都輸Ching渣架
可以買埋左右 對著吹
咁係因為你間屋潮濕,唔關人地個冷氣事
我係掉番轉,樓上長開冷氣,我番工熄冷氣,番到屋企就天花板滴水已經試過唔開窗

點解決?
咁要問下天文台
我樓上又係咁嘈地板濕哂,但我明明冷氣係向下吹,依家樓上成日夜晚整啲跌野聲嘈到仆街
同何漢威講
你用個不鏽鋼兜放冰擺地下等佢天花板出水囉
我間房都係 放工番到去係有個位特別濕同凍
好彩啲野墊高晒 係驚件傢私發霉
而家lihkg興無證據得假設就開人波 要條友證明自己無推上去先免去一死
你開暖氣就得. 佢天花板會好似落雨咁多水
其實唔關事㗎喎,整體嚟講係香港樓與樓之間嘅厚度太薄,然後夏天又容易溫差大,先會有呢個問題
正確d黎講 係層樓天花薄搞到冷熱對流地板出水
唔關下層事
邊有人預計到買部冷氣機返黎正常咁開 上面會有冷凝水
你話冷氣機滴水係由部冷氣機直接產出既副作用就話要處理姐
人地好心幫你推向下係人情 唔幫你係道理 人地又無犯法 就算個葉向左下 佢冷氣再開大d 你上面唔開未一樣出水 你係咪唔比人開冷氣丫?
可以做既係嘗試叫管理處溫馨提示下下層單位可否幫幫手
唔得就自己都開冷氣 呢d結構性既問題唔係咁易解決
佢可能緊火
你叫佢買部變頻冷氣,唔好似乞衣咁又熱又濕都要慳電費
連夜晚都唔捨得開冷氣樓上住著個乞衣真係慘
天文台台長 (Director Of The Hong Kong Observatory)
首長級薪級表 第5點
($264,950 - $272,850)
佢講得出口嗰下先勁 唔知以為佢係林超英
認真答
有冇可能係你自己個冷氣啲風向上吹?
到你熄咗冷氣嘅時候 就好容易有倒汗水喺天花板
可以訓地下涼下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞