海量簡約公屋供應

90 回覆
142 Like 8 Dislike
教多你一樣野
歐洲美國鋼鐵循環同重鑄率
技術理論上可以做到百分之五十以上
偉大祖國鋼鐵行業大而不強
產量全球第一
但係可回收率二十都唔知有無 爛銅爛鐵
所以要壓產能 要升級轉型
升級要研發 研發要資金 資金邊到黎?
淨係靠國防 航空航天 邊食到咁多產能
所以要拓闊消費市場
對比中美民用鋼鐵消費
其中一個差距 係大城市高層建築鋼構使用
有民用市場 先有資金搞產業升級
所以點解貴一貴都要轉鋼結構
鋼鐵同石屎 兩種技術路線 兩種技術儲備
同時產能過剩 二揀一 寧願保留發展鋼技術
一黎 軍事用途 打起仗上黎 就係消耗戰
你鋼鐵儲備可拆可裝 可燒焊 可重鑄
你石屎點重用? recycled aggregates 呀!?
二黎 航空航天 全部係合金 複合材料
雖然唔係直接用鋼 但至少技術相關
總之就點都唔係水泥技術
就算係上月球火星 要起樓
暫時都係講緊泥土三維打印 同埋充氣結構
點都唔會係用傳統鋼筋混凝土技術
呢啲佈局 美國佬知 大陸佬知
天知地知 係連登青蛙唔知
建築工業化呀 聽過未呀
撤咗辣會好,比啲時間
係係係你説的都對
李家超起簡約公屋係為左打三戰
政府錢又咪即係納稅人嘅錢
起咩都唔緊要 最緊要係中字頭公司
你都癡線 九巴得登開左條251C既線專服侍個堆支支
三十年後會升返
係dum 錢落xx建築既袋
本身有居屋做旋轉門

依家唔係起居屋,而係狂起公屋,on99

坡佬都係起組屋賣俾國民
其中最大嘅簡約公屋係屯門54區
無錯呀,又係Novoland同菁田邨隔離
5300個單位,本身塊地係起社區設施,
預計2年後入伙,邊個話唔影響樓價,
一齊逼K54出兆康站啦

Novoland 又贏
住四年要走喎。。好暫時
都唔知做咩尻,起成6 7成2人單位,係有心幫3至5人單位最少佔一半啦,真係
之後去邊?
所以佢咪ON9囉起好又唔用,係要另外起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞