(賤種左癌何漢威) 綠領行動籲「吹乾竹葉下年再包粽」網民炮轟後淆底刪字

132 回覆
213 Like 8 Dislike
端午節長假結束,環保團體綠領行動昨日(10日)於社交平台發文,籲市民食粽後可保留竹葉,「洗返乾淨吹乾就可以循環再用,下年再包過粽又得」,惟被大批網民炮轟未有考慮過食物安全問題,及後綠領行動於帖文刪去「下年再包過粽又得」字眼。

綠領行動昨日下午發文稱「端午節長假期勿忘環保」,問市民有否選擇素粽,「既可以食少啲肉健康啲,又可以減少碳排,今年未試的話下年不妨一試。但食完粽之後,塊竹葉去咗邊呢?唔係就咁抌落垃圾桶掛….其實洗返乾淨吹乾就可以循環再用,下年再包過粽又得,大家可以盡情發揮創意小宇宙。」

惟帖文一出即引來網民炮轟,「唔該小編一年後用返啲洗乾淨嘅粽葉包糭,再食比我地睇」、「請你哋先試一次,一個月update一次準備重用嘅粽葉嘅保存狀況,明年端午再用其包了環保粽後再吃下。我才有信心考慮一試」、「去完廁所啲廁紙都記得曬乾再用呀!」、「粽葉經過包裹加熱之後會變脆,唔可以再用,只可以當廚餘處理,不如話唔食粽最環保」、『餐廳:「收到,我試吓咁同啲客講先。」』、「喂,我好多粽葉,洗返乾淨送去你哋辦公室,你哋下年包粽俾自己食」、「粽葉蒸完都變黃變軟變爛啦,更唔好講重用生癌嗰啲,放喺度都會發霉下次包都食死人啦,當住我哋面前食二手粽先講啦」、「有冇考慮過食物安全嘅問題呢?」、「你哋個office 、各位成員嘅屋企部冷氣掉咗未?」

根據Facebook紀錄,該帖文已於今日早上刪去「下年再包過粽又得」,但仍然有「其實洗返乾淨吹乾就可以循環再用」字眼,現時帖文已限制只有追蹤專頁24小時以上的用戶才准留言。
好 我包完 佢同我食左佢係咪?
食埋的糭葉咪仲環保
又唔記得垃圾徵費

淆底獸

抆完屎紙巾洗返乾淨用嚟抹咀
七月十四條街開飯喇
本身支持佢地
點知佢地咁易笠水
我都要考慮下仲支唔支持環保好
俾人講兩講就揸唔緊個信念
這片葉給你留紀念
它可以不斷重用慳錢

https://www.youtube.com/watch?v=ACu6C8TMifY
仲紙巾??
班左癌環保撚已經鼓吹唔好用紙巾抹屎
仲要鼓吹唔好沖涼
鼓吹地盤工人去公廁洗自備餐具
傻葉本身已經係近乎天然產品

環保膠cancer上腦 洗淨重用要晒幾多資源佢知唔知
人地食屎痾粽
你老母副棺材都可以留俾你老婆用
咁快手 我都正想開post
brain dead最佳例子
屌你又貼
好歌不厭百回聽
吹乾寄比佢食
點解會用facebook,電子產品會用電增加碳排放,應該用泥板發文。
同當年既元秋蒸口罩重用有得fight

M巾洗完再用
叫政府立法禁包糉禁食糉啦
好收垃圾稅一皮咁威
賤威死全家
安全套都可以咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞