請教九州自由行行程

22 回覆
0 Like 4 Dislike
大家好,
7月頭想去北九州玩,
想請教以下行程

Day 1
Home --》由布院
湯の坪街道

Day 2
由布院 —》博多
金鏻湖/Fioral Village/湯の坪街道/中洲屋台

Day 3
博多 —》熊本 —》博多
熊本城/櫻之馬場/熊本屋台

Day 4
博多 —》太宰府 —》柳川 —》博多

Day 5
博多 —》鐵路館 —》Outlet

Day 6
博多 — 》Home

另外想問,
因為我都仲未買JR Pass,
所以搭到由布院之森的機會係咪好低?

我擔心自駕遊,
停車場好難搵停車位,
而且車場錢都貴

謝謝各位
6 日機場自由行
Day 2 晚唔喺熊本住一晚?雖然新幹線博多搭落熊本都好快

市區好多車位唔洗驚無車位喎 由布院就公眾車位比較緊張尤其lunch時間 可能要等等或者周圍兜吓搵位 停車費同市區差唔多啦 有啲500-800 yen 40分鐘有啲係一個鐘 慢慢搵吓睇吓邊到平啲
其實有諗過去埋別府,
不過如果唔係自駕就怕拎住d 行李麻煩
同熊本好似冇咩睇咁🤔
大把停車場
車場有平有貴
可以塞係本身住間酒店度托佢睇一兩晚 通常都肯
咁你地係咪建議自駕會好d
你home喺香港出發去福岡機場?
yes yes
周圍都有停車場,唔驚冇位
停車場錢就周圍都唔同,但九州算平啦
自駕唔洗煩行李,買完野又可以放上車,爽好多
不過自駕得都係貪方便唔係貪平啦,如果唔鐘意揸車/要計交通費計到好盡就由佢啦
咁點解會第一日即刻落由布院?你幾點落機?
你落機即刻去都要3個幾鐘
淨係住一晚然後就返上去博多,之後又去返熊本
你好鐘意搭JR

同埋你幾多人去,兩個定一個人
2 個人
原本行程諗住就JR pass
呢家睇完大家咁講就自駕
可以12點落機
第一日咁樣好chur,去到又夜,橫掂福岡出機場都近,第一日食屋台行下街,第二日先去由布院會唔會好啲?
其實JR 有JR 玩法但都唔會好似你咁PLAN,你淨係搭JR 即日來回已經浪費好多時間
好多JR站附近都有LOCKER俾你放行李

第一日福岡落機-> 博多
博多-> 由布院唔係唔得,但你預去到已經5點
第二日由布院返博多本來無乜問題,但你緊接住第3日又落返熊本就ON9 左D
咁不如你由布院直接去熊本,中間考慮去埋阿蘇
然後再上太宰府柳川鳥栖OUTLET

當然自駕會更好 2個人計返其實同JR差唔多
自駕嘅話
第一日去咗太宰府/福岡縣立美術館/櫛田神社呢d近近地嘅景點先
然後到5-6點就慢慢揸返去由布院 兩個鍾就返到check in完咪周圍行下

第二日先繼續慢遊由布因為d店都係朝早9半開 睇下你夜晚想住熊本定繼續由布
多一日溫泉條女都開心d啦

第三日熊本完就返博多
夜晚去中洲屋台或者樓下呢d
新型絕景美術館「BOSS E・ZO FUKUOKA」
營業時間:平日 11:00~22:00
福岡塔(福岡タワー)
地址:福岡県福岡市早良区百道浜2-3-26
營業時間:09:30~22:00(最終入館時間21:30)
再唔係就bk間高級餐廳

第四日 你經過柳川之前 右上就係久留米市
石橋文化中心/久留米山邊道文化館/高良大社
2-3個鐘行程再去柳川都未遲
由布之森去程朝早應要搶,book day2 晏d 回程應該唔太難。好似係..
(買左jr pass 咪check 到lor )
謝謝各位嘅意見呀,
發覺原來租車都唔貴喎。

呢家可能偏向自駕遊多d.
九州自駕最平
如果唔係東京大阪呢d大城市
自駕真係好舒服
唔洗趕撘車
鍾意去邊就去邊
第1日多數唔租車
1) 機場去博多好近
2) 用車時間唔多, 蝕停車錢租車錢保險錢, etc租金, 如果買KEP PASS仲浪費多一日
3) 博多 / 天神 都有得拎車

然後第2朝拎車就直去由布院, 大把時間安排啦
我覺得四國自駕先最平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞