張翔:校委會公開信內容失實 兩次洩密事件有組織有預謀

18 回覆
4 Like 6 Dislike
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1756845-20240610.htm?spTabChangeable=0

港大校長張翔就近日委任「暫任副校長風波」發聲明,提出10項回應,包括反駁校委會所發出公開信中的內容,指出當中涉及失實內容及不公允的批評,因此被迫作回應。

張翔說,校委會主席王沛詩從來沒有就提出的「暫任副校長」人選向他徵詢過任何意見,對方所指「校長知情」,是匪夷所思,與事實完全不符。他指出,5月28日校委會開會前,校委會委員在5月21日晚上收到校委會主席發出的會議議程,議程只簡單提及將處理關於「暫任副校長」的討論文件,但列明文件後補。直至5月27日晚上,校委會委員才收到議程文件,當中只包括對管理層的批評,並沒有任何任命「暫任副校長」的提議、內容或人選。

他說,他在5月28日早上尋求法律意見,直至當日黃昏校委會會議開始後,他才得悉王沛詩提出的暫任副校長人選,以及他兩名團隊成員的調動安排,而他在會議上提出的法律意見亦不被接納。

張翔又表示,他和大學管理層一直在努力填補副校長的空缺,並在去年11月根據既定程序向王沛詩提交幾名副校長人選,但一直不獲納入校委會會議議程,王沛詩亦長時間沒有為有關拖延解釋。直至王沛詩在5月28日的校委會會議上,突然拿出7名暫任副校長的名單。

張翔又對校委會的高度機密文件再次被洩露極度失望,認為與去年9月惡意投訴如出一轍,目的不只是誹謗他本人,更會導致大學陷入混亂甚至停擺,為大學帶來嚴重影響。他說,此次校委會內部的機密信件被公然洩露,與去年針對他的惡意「吹哨者」誣告匿名信如出一轍,匿名信的大量資訊來自校內不同部門,只有個別校委會和管理層成員才可獲得,相信兩次洩密,同樣是有組織和有預謀的惡意抹黑。

他相信,未來還會有更多抹黑他和大學的行為,當中甚至有更嚴重的誹謗。他指出,在香港處於發展的關鍵時刻,個別人士不斷惡意製造事端,搞亂香港大學和香港,感到極為痛心。
Too long didn’t read
狗咬狗骨即係邊邊有問題
花生味濃到 堂堂hku搞到咁 又假學歷又內訌狗咬狗
一睇就知係有女人想搶權
你睇吓邊啲人上位就知
想開始將男性拉下馬
畀女人上位做校長

女人好清楚知道
香港社會
女人公然搞鳩男人
係唔會有有權嘅男人敢出聲
傳媒都係偏坦女性嗰邊
所以直接搶走男性嘅權力
畀女性上位

成件事可以睇到
香港啲學術界女性高層係幾咁恨權力
公然挑戰男性地位
張翔做嘢幾柒都好大不了搵辦法炒鳩咗佢,而唔係由個校委會主席bypass晒現任管理層單方面無端端自行委任堆副校長,三日唔埋就玩權鬥將內部機密嘢扮係whistleblower告密信放料俾傳媒。
個女人有政治任務,無後台backup,佢根本行唔到呢一步。
馬斐森真醒
早走早著
想知係乜嘢後台
除咗婦女界想畀女人上位呢個私心
諗唔到其他政治原因

如果佢政治後台夠硬
石禮謙就唔會敢出聲
亦都唔需要李家超召見兩人問咩事

成件事
最大機會係副校人選爭議
有人一心想畀女性上位做校長
於是力排校長意見
最終炒大鑊
暴大只要拎走「中文」兩個字就可以超越xgu
王沛詩喺呢鑊嘢真係有党endorse就唔駛公開玩足成年都迫唔到張翔走咁柒啦,政府同主流獻世派咁耐都係抱住隔岸觀火嘅態度,同當年搞走段狗嗰種萬眾齊心全方位追擊佢同身邊人嘅玩法完全唔同,擺明呢單嘢係兩個嘅私人恩怨嚟啦。
繼續打
党無出聲就知單嘢又係土著自己搞出嚟
校長屬意嘅副校人選
被批評「欠缺經驗」

但你哋睇真啲
新任嘅首席副校長
係講師直升副副校長
咁又請問經驗何有?

根本係有人識玩權力
知自己個權大
就直接挑戰百年傳統
想架空校長然後畀個女人上位
鋪路做下任校長
正式成為港大史上首位女校長

班婦畀就可以自high
同埋繼續畀班社會科學系女講師教授做更多婦女權益研究
你哋仲記唔記得幾個月前佢哋先發表一個研究
話「社會高估咗女性獲取資源嘅能力」

女人掌握學術上最高權力
就可以更加順暢大力去推動呢樣嘢
個社會只會走向更偏坦女性

女性嘅性別政治敏感度係極高
好明顯有人睇穿香港係冇男人敢出聲
乘虛而入掃走男性當權者
好有中國特色嘅權鬥
果然係中国香港大学
暴大之前都一擔擔,又係校董會大戰校長
張翔都係物理學家
幾時開拍港版Oppenheimer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞