容祖兒罕談生父認好少見 情路兜轉 分享現階段愛情觀

29 回覆
7 Like 12 Dislike

容祖兒事業如日方中,但情路上兜兜轉轉未有著落,祖兒分享現階段的愛情觀:「我是屬於比較實際的人,不會好像我的歌這麼戲劇性,不是『春天分手秋天會習慣』,亦不會呼天搶地,不是大哭大鬧的人,傷心或開心的過程,都比較內心一點,現在的我,覺得愛情是要找同樣價值觀,去感受生活的人,之前可能比較容易一見鍾情,或者可能覺得感覺對了就去啦!但往往發覺好像略嫌衝動了少少,還是不要衝動,先感受多一點。」

她不認同今時今日地位嚇怕追求者,只是不太樂於積極尋找:「沒有發放這種信號,即是好像螞蟻用觸鬚發放求偶信號,亦已不是容易去喜歡一個人,不想隨便傾偈識朋友,又覺得朋友數量很足夠,且沒有太多時間再識新朋友,就沒有了,亦沒有在朋友之中找,算啦,我放棄。」

談到家人,Joey指媽咪是她的最強大後盾。Joey透露媽咪已到了一個沒有以前活躍的階段,但依然努力陪伴和支持她:「我和自己講過,一定要好好珍惜和媽媽的每一日,有時在媽媽睡覺前,我會看着她上牀,幫她蓋好被,幫她熄燈,我覺得是自己可以在家時,喜歡做的事。」

Joey直言最喜歡回望過去,認為每個經歷、挫折及受傷,都會煉成自己今天的性格。在她的15歲時,父母離異變成單親,至今會否仍對生父有恨意?她說:「其實呢件事情好遠,已經遠到好依稀,冇咗嗰個回憶,嬲嘅係覺得點解媽媽咁好,點解佢唔夠惜媽媽?但我細個好識諗,與其見到媽媽唔開心,就唔好刻意經營貌似完整家庭,當時有一個好強信念,就係我要去彌補呢個角色,希望除女兒角色外,可以令到媽媽有種安全感。」

問她是否15歲後沒見過生父?她坦言:「少囉!冇見咁,好少人問我呢啲,我好少答,但都唔介意答,不過我會見嫲嫲,因為細個時候,嫲嫲畀咗好多時間照顧我哋,我都會見佢一齊食飯。」
談下受仔
好想扑祖祖
比國內電視台玩,其實好慘的
識食 一齊食春卷
佢呢啲性格都幾難搵到個男人
一係得啲基婆
一係就啲貪錢浩龍埋身
兩母女同獸性玩3p
佢都幾億身家,搵個十幾億身家嘅有錢人,又唔諗住生仔,咪門當戶對囉
有要求者, 唔揀既話點會無
係以佢咁既能力同身家, 點搵到差唔多級數又肯要佢
搵食啫, 犯法呀?
唔係佢呢d傻大姐性格先易搵咩?不過年紀就有少少尷尬,唔上唔落咁
邊忽係傻大姐?
佢真人真難頂,差過關家姐(信教前)
十幾億身家唔會要佢啦
窮撚想扑佢又睇唔上眼
關家姐難頂既咩? 未聽過既
當你去到幾億身家,一定有過人之處,同level嘅人交往先有共同話題,一個超級富豪娶個靚女明星,日日淨係去high tea同shoping,好快就會玩厭,到時生左幾件又要比佢分一大筆身家,好多現實例子比你睇。
可唔可以同你影張合照啊
談到家人,Joey指媽咪是她的最強大後盾。Joey透露媽咪已到了一個沒有以前活躍的階段

不能母女丼了
唔可以
我可以埋單
性格又閪,樣又衰
地位差唔多同佢差唔多既男人,會貪佢D乜?
我諗佢都無咩所謂啦 佢都唔似會特登追求真愛嗰啲
一個人都可以活得好開心嘅,例如食吓豬餿玩吓乒乓波
關家姐幾時難頂
佢出道前已經信教,你一早識佢
劉浩龍係貪錢先黐埋去咩?

不過佢身型又高又紙板
都似係鍾意女人
劉浩龍邊度拗得佢直
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞