後生時chur得太勁,到年紀大左就身體多問題

152 回覆
856 Like 21 Dislike
所以我每年都至少去一次旅行,因為儲落唔少所以從來唔驚公司炒,反而從來都係我炒公司.過幾年就30喇,我成日話人生唔係得工作,工作就等於浪費生命.好多人或者識咁諗,但實行就唔多.因為佢哋好多都已經有頭家,我就冇呢啲包袱,所以計劃咗之後會出國進修!
9成9人死果下銀行都仲大把錢
唔會訓街同餓死
你定啦

我見身邊死左既人
不論老死定後生
佢地死時銀行都有一定既錢
冇訓街,冇餓死

只係想講
及時行樂吧
試食賓印?
lm
咁係有冇諗過人地份工輕鬆過你,易做過你,但人工=你4-5倍?
唔去改善飲食唔去做運動邊個幫到你?
咁係咪個個都做到呢啲工先?

但general 大家都係普通人
香港始終係服務性 傳統行業𤔡主
依個勞動力結構下
唔係上層 中下階層都係要靠賣力賺錢

可能我見識少啦

見身邊香港好多專業同學

搵5萬以上 都係做到仆街

師兄有好路數介紹下俾咁多位巴打脫苦海
廿頭已經貧血 坐低起身都會頭暈 行幾級樓梯就收皮
巴打你入錯行
做IT既話 3年經Tcon CAP都58K
工作輕鬆 唔需要OT
阿生,專業點樣5萬呀,最少都10萬啦。5萬一街都係啦。
戒小麥,戒糖
充足睡眠
除咗遺傳性
而家食物多基因改造,又多咗精緻食物都會引發提早三高問題
巴打有時間多啲喺屋企食,同埋盡量選擇原型食物
會改善三高問題
收工放假仲要我聽電話 果斷唔做
做運動 唔跑都行多幾步
希望更加多人可以睇到呢個post
係到睇到唔少comment 都係好固步自封、好沉醉係自己個世界
覺得要chur 自己結婚生仔買樓->咁唔結唔生唔買囉
而家生育率越黎越低都係證明緊啲後生仔唔認同上一輩一定要結婚生仔既理論
仲有話咩大把人人工高又返得輕鬆,work life balance
究竟有幾多人做到?有咩工係咁又講唔出
我敢講10個有8個 無論人工高低,都係做到隻狗咁
香港勞動市場就係咁變態,中意ot, 中意柞乾個打工仔
做慢小小都被人屌
anyway, 身體係最緊要,無論係賺幾多都好,每個禮拜都要比自己有時間休息放鬆,做下自己野,對自己好d
Professional 私人工程建築就係依個range
4x-5xk

依個環境就係咁

玩膠死全家
算啦 生活到就算
魔鬼蛇考到aco未
巴打你唔好咁極端啦,唔加班就去玩,咁你一樣會有心血管病
身體健唔健康係睇你作息食野同運動
首先作息規唔規律,然後平時食野有冇注重營養,炸糖鹽可免則免,仲有定期運動呢
你做好呢三樣野同後生仔身體唔會有大分別
不過一睇就知你冇呢d意識
咁咪定期
依家日頭一份
夜晚通宵一份
瞓覺時間好少
星期日都返埋工
諗下真係休息下好
做野開始就無再去旅行
日本都好似變左好多

呢句真係警世!做好自己本份,唔陀衰家就好夠

除非間公司係你開,否則一概唔洗上心、上頭

要請假就請,請咗假就咪撚掂返公司嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞