有焦慮症/驚恐症嘅大家生活點過?

10 回覆
1 Like 0 Dislike
3年前讀u果陣 突然驚恐症 當初唔知咩事 食唔落嘢訓唔到教 睇佐一排醫生跟著好返 跟住半年後又復發 尤其係夏天特別易復發 跟著再睇醫生食佐年零血清素
呢排因為工作唔開心失眠去睇醫生又開返血清素

驚恐症反而無咩再出現過 因為自己有理解過佢嘅原理 最多都係有幾分鐘瀕死感同埋有睇cp 學佐點處理

但係最慘係我覺得自己由驚恐症變左焦慮症 平時工作已經夠苦悶 個人又多愁緒 個腦一得閒就反芻思維 一有少少唔舒服個人就無限聯想同埋好易緊張 個腦駁佐去覺得自己有焦慮症呢條path 跟著越唸越大件事 跟著就好易復發

不過呢兩年有經驗學到 就係深呼吸同埋短跑真係有用 但係個腦都係偏災難性思維

有無人有相似經驗分享下可以點搞/好嘅cp推介下 有得揀都唔想長期食藥
我成日做gym見到啲師兄勁bulk都panic
留名
有心 暫時情況都受控到
仲有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞