傷口埋完口生水泡點算

19 回覆
0 Like 1 Dislike
本身踩單車炒左

之後結完焦埋左口甩左但仲係好紅

今日下午唔小心整到傷口入面必左d水/血 而家好痛

係咪 應該等佢自己好返唔可以吉穿佢
有圖慎入 上面圈住個位係唔小心整到果到
買生理鹽水 每日洗一次 再用紗布cover
不過齋用紗布可能會痴住傷口 下次再洗傷口換紗布就會好痛。
可能加多塊油性紗布係中間隔住傷口 同普通紗布會好啲
之前含膿 後來有用生理鹽水洗 但甩左焦之後埋左口有時仲會好痕 好似未好返晒咁

今日打波揮拍唔小心打到佢 之後而家掂到佢就痛
吉穿佢,揾線花棒慢慢推d 水出嚟,之後再做番日常洗傷口,用紗布/傷口貼嗰d 保護住個傷口
每日洗傷口順便觀察有無咩唔對路,有事都係去睇普通科門診,睇完醫生先有得睇傷口護士(book 唔到就去急症室)
不能夠排除入面還是污糟,或者有沙石泥。去醫院吧。
藥房搵消毒藥水
Betadine/ chlorhexidine, 上完過5分鐘殺完菌過多次清水, 一日咁洗一次就夠, 唔駛多, 洗太多傷口recover反而會慢, 之後可以用紗布保護住

盡量唔好整穿佢, 唔好以為類固醇係消炎就亂買亂用
如果不幸穿咗可以搵人工皮用, 對於傷口復原會好有用, 同埋可以吸走多餘分泌物
適當時候更換, 用到結焦為止

流膿/ 痛得好犀利/ 太耐都冇好轉就睇醫生, 有機會要用抗生素
多謝大家
如果有感染或傷口入面本身已經不太乾淨,用人工皮會令傷口急速惡化。
所以先有第三段提醒
用左就返唔到轉頭,有懷疑就唔應該考慮用人工皮,樓主的情況很可能是入面根本有菌甚至包住沙石泥,現時不應在用人工皮。
咁食panadol止痛
第二日直接求醫處理
這是正解。
咁佢應該整親第一日就去睇,就急啲
而家都埋哂口,都唔急
坐急症都唔知要坐幾耐
咁既傷口仔去睇急症
去坐20個鍾?
Looks like hypertrophic scar.
必妥碘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞