【求助】30歲地盤仔出路(土木或屋宇)

13 回覆
5 Like 11 Dislike
大家好,小弟第一次開post,
雖知做工程不如及早轉行,唯獨自己只有工程相關資歷,深知自己無能,亦深感無奈,如有不滿請見諒(抱歉唔加任何emoji)。

先交代背景:
30歲,機械HD 畢業,無業(受傷)
工作方面,由中學無讀書,打過多份底層工(店務、跟車、IT support 同office 助理等),到返地盤做冷氣學徒(主要做喉穿線)再半工讀IVE FD, 畢業後擔心自己無能力半工讀HD, 所以辭職讀full-time (起居學費全自費),由於當時無目標就選擇咗機械工程(已後悔),最後雖以優異成績畢業(收過poly offer) 但自問年紀較大加上比較鍾意落手落腳工作,所以之後就無再讀並做過幾份學徒工作

到現時,因交通意外大傷(會好得返),希望之後唔使靠體力勞動搵食,打算行得走得就搵工程相關嘅文職做(唔介意亦無得介意人工低同低做起),並想再半工讀(深知再唔讀,就無動力再讀)

想請教大家師兄弟,我有幾個選擇,希望大家俾吓意見:
1. Thei BSE year3 entry(雖知BSE 係二奶名或叫工程底層,但風火水電算係我熟同易入手嘅範疇)
2. Thei Civil year3 entry(無底有啲怯,但都會硬着頭皮死掂佢)
3. IVE Civil HD(算係由0開始,由於年紀問題,相對上兩個選擇,心理關口障礙比較大)
** 由於做過電工學徒,並無打算專做電,故忽略Speed EE 同RMIT EE.

最後感謝大家睇到依度,亦歡迎大家提出建議同發表意見。
thei civil>thei bse
唔建議再讀HD
不過civil就爆煲 你考慮清楚
civil 讀完入政府做ws 人工還好 輕鬆
Civil無嘢做, BS一樣跟著無
當時有Poly offer就應該讀埋佢,
你做錯決定.
冇沙紙同有沙紙既選擇差好遠,
雖然大學畢業一樣大把廢人,
但係你冇張入場卷想做文職只能做好基礎人工好低既工種.
check定master認唔認
Thei BSE
工程有底 > 無底

唔落手咪去做過site 4man 湊下d 牛奶仔N 展 一樣生存到

你估n 展唔洗落地盤咩
THEI CIVIL要補科會多過4年讀完但你可以試下報
RMIT CIVIL/EE唔會收相關以外嘅HD因為係外國TOPUP會把關較嚴
THEI BS佢會吊高嚟賣,但你可以試下報
SPEED ME/EE可以3年讀完易讀,亦都會收你
RMIT ME也可以報都係3年讀完但冇語文科但要過外國兩週
30歲好young加油
https://www.thei.edu.hk/tc/industry-collaboration/work-study-degree-programmes/

你HD 成積好,可以試下呢個方法報THEI BS,有工返有書讀
朋友幾年前28歲開始讀HD同你一樣收到大學offer
好似係year3讀起今年32都岩岩畢業啦拎埋獎學金
你先30唔係好遲啫
‘’比較鍾意落手落腳工作,所以之後就無再讀並做過幾份學徒工作

到現時,因交通意外大傷(會好得返),希望之後唔使靠體力勞動搵食‘’

點樣同時滿足到落手做又唔靠體力
工程冇牌 可以轉行
正路係 Civil, 人工,環境都好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞