[JJ插沙] 求結他multi effect推介

23 回覆
0 Like 1 Dislike
多年無彈近排pick up返,發覺依家用緊部multi啲聲唔係幾得,硬係有浸膠味。
求全能嘅連燈仔推介
Budget : 3k-4k
用途 : 主要宅錄acg cover , 唔會出show唔會夾band

目前睇中Ampero II Stomp,上網睇過好多demo覺得幾好聲
有無巴打有更好推薦,請出招
我有部line6 pod500hd
當年買好似都$5000 $6000 ,極少用為咗考試, $2000你收唔收?可以留TG
ampero ii stomp較新
mooer ge300 lite 有8制 輕身
headrush mx5 有touchscreen
應該都係哩三部
ampero 就算係最新嗰隻d drive聲都好難聽
唔出show唔夾band直接interface+plugin搞掂啦
thx師兄
考慮下先
thx師兄
了解下先
具體係點操作
白紙一張
之前上網見過啲人可以就咁入清聲跟住software就做到拆聲又剩
但咩都唔識寸步難行
小弟窮撚
但求呢個價位啲聲唔太膠就算
除咗ampero有無更好選擇?
咁你上網見唔見到人地點駁
建議跟呢個plan, 掛plugin 錄又可以隨時換effect ,不過好聽嘅正版plugin都唔平
mooer 我用過200,粗用都唔錯。但空間系就ampero 好聲d,同埋ampero功能多d(例如掛ir)。
mx5 上網聽過,同高端型號d聲音落差有d大(好似叫prime),但d聲都算真。
3,4k 都係得大陸嘢
一係boss katana, 啱啱出咗gen3, 有埋個amp, 2k頭
一係上日本網買二手GT1000 core, 唔出show啱曬, 直頭當inferface用,
有32-bit AD/DA 業界top, 3000零hkd搞得掂
之前二手收部GT10
都幾夠用

不過而家出嗰啲二手三千蚊收都幾好用
見唔到,個陣係咁意望兩下就熄咗
研究下先
平平地唔嫌大陸嘢nux都ok
收到ching,研究下先
暫時聽咗咁多部嘅demo
好似都係ampero比較啱心水
可以落通利試下先
有留意過gt1000 core
係幾好聲但有啲over budget
本地2手好似唔係好多交易
海外2手驚奶嘢冇仇報
其實諗住盲狙,毒撚有社恐
on9仔
插句嘴,如果kemper當plug-in 直接駁mon咁ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞