一世人流流長,總會愛上幾個……(2)

684 回覆
127 Like 5 Dislike
承蒙各位巴絲嘅支持同體諒
呢個故事有幸開到post2

Post1傳送門:
一世人流流長,總會愛上幾個……
https://lihkg.com/thread/289682/page/1?ref=ios

歡迎新舊讀者同我一齊
陪Isabella搵佢嘅命中註定
睇咗好耐 忍唔住留名
出快啲啦好嘛
新po繼續lm

正皮已留
繼續
前文回顧
由Isabella同Timothy見面一刻開始:

我喺來來往往嘅人群之中,一邊向九龍灣方向行,一邊周圍望吓見唔見一個著白色裇衫、黑色褸、卡其色長褲、聽緊電話嘅男仔。

「見到你啦。」但居然畀佢搵到我先。

「吓?」

「你企喺度吖。」

我停低腳步、企喺原地,望吓左又望吓右,都唔見有個咁樣嘅男仔,直到聽到後面傳嚟幾下急步聲。

「喺後面呀傻瓜!」

我回頭一望,出現喺我眼前嘅男仔梳有一頭明顯花過心思整理嘅短髮,擁有一對炯炯有神嘅雙眼同一個鷹鼻,再配上兩片厚薄適中嘅嘴唇。

「我哋終於見面啦!」

「嗯,係呀。」我腼腆地回答。

「你同張相都唔係差得好遠啫,」佢微微一笑,「真人可愛好多。」

「呃⋯⋯多謝。」

「點解約我嚟呢度嘅?你好鍾意行海旁㗎?」

「一時間諗唔到去邊呀嘛,咁呢度可以靜靜哋傾吓計都幾好吖?」

「嗯,」佢指住遠處一張空長凳,「不如我哋去嗰邊坐陣?」

我點點頭。
行到過去並肩坐低之後,我哋望住前面嘅海濱長廊同喺度共度佳節嘅男男女女,一時無語。間中有幾對情侶,佢哋經過嘅時候不約而同地望住我哋。

「唔⋯⋯我以為你真係唔會見我㗎啦。」

「本來真係。」

「點解最後改變主意?」

我垂低頭,用兩手按住長凳,然後兩腳交叉互換咁向前踢直。

「因為⋯⋯我覺得同你做朋友好開心。當你話要走嗰陣,我好驚你真係會走。」

「朋友?」佢扯高聲線,問。

「嗯,朋友。」我仍然垂頭。

「我咪話過,唔會離開你囉。」

「衰人吖,呃我出嚟?」

「咩呀!我頭先真係好驚你以後唔理我㗎!」佢即刻反駁,「好彩你最後都肯見我。」

「你話㗎嘛,今次見面係第一次亦係最後一次,我先出嚟㗎咋。」

「真係最後一次?」佢嘅語氣明顯帶有失落。

「你講嘅。」

呼。

突然有一陣風吹過,就算我著住大褸同戴住頸巾,仍然隱約感受得到陣陣寒意。冬天嘅海旁真係唔講得笑,好凍。我拉緊大褸同頸巾,盡量令身體保暖,然後嘴裡呼出熱氣,摩擦變得冰凍嘅兩手。
乞嚏!

佢連續打咗幾個乞嚏,差在未流鼻水。佢喺褸袋度拎包紙巾出嚟,呢個時候我先見到,對比起我件毛毛大褸,佢件棒球褸好似好唔保暖咁。

「你係咪好凍呀?」我問。

「係呀。」

「梗係凍啦,你著咁少。」

佢坐過左邊少少,更加貼近我。於是我再坐過左邊少少,點知佢又跟住坐埋嚟。我一移,佢又移,直到我已經坐到張凳嘅最出。

「做咩痴住我坐呀?」我又問。

「你又凍,我又凍,我哋坐埋啲互相取暖,咪無咁凍囉。」

我諗起,以前曾經聽過一個關於刺蝟互相取暖嘅故事。

喺嚴冬,兩隻刺蝟為咗避寒而聚埋一齊,希望互相取暖。但由於佢哋身上各自生滿長刺,所以當一靠近,就畀對方嘅刺整傷。佢哋忍受唔住痛楚,於是分開。無耐,佢哋又因為對溫暖嘅強烈渴望而走返埋一齊。但當然,佢哋又因為對方嘅刺而再度分開。

兩隻刺蝟喺兩難嘅局面下不停重複抉擇,直到佢哋終於搵到最適當嘅距離⋯⋯

「係啦,我有樣嘢要畀你。」

「咩嚟㗎?」

「之前我咪話過,而家已經無咩人再咁有心機寫聖誕卡嘅?跟住你就話想同我交換,」

我喺手袋拎出一張自製聖誕卡,

「嗱,送畀你。」

佢小心翼翼咁打開張聖誕卡,入面只有一句簡單嘅聖誕快樂。

「你原本決定唔見我㗎喎,咁點解又會整聖誕卡畀我嘅?」

「好耐之前已經整好㗎啦。我真係諗住會送唔出,點知兜兜轉轉,最後今晚我哋都係見咗面。」

「多謝你。」佢突然面露難色,「但係我無準備到卡畀你呀⋯⋯」

「唔緊要。下年吖,我哋再交換。」

「下年?」佢揚起眉問,「頭先邊個話今次係第一次亦係最後一次見面㗎吓?」

「你。」我聳聳肩,「不過學你話齋,順其自然呀嘛,咁可能⋯⋯下年呢個時候我哋仲有聯絡呢?」

「係㗎,將來嘅嘢無人知㗎嘛。」
將來⋯⋯到底我哋嘅將來會唔會好似我講嘅咁樣?

不過的而且確,今日唔知聽日事,正如尋晚嘅我唔知今晚嘅我會出嚟見佢一樣。唉,與其擔心以後,不如享受現在。

佢見我眼定定咁望住前方開始聚集嘅人群,似乎若有所思,就即刻轉過另一個話題,

「我上次行過重慶大廈,諗起你同我講曾經睇過一本書,話佢係世界中心嘅貧民窟。跟住我就去圖書館借咗嚟睇。」

「咁睇完未呀?」

「啱啱開始睇咋。」

佢挨住椅背,撓起右腳,左手放喺我背後,坐到成個大爺咁款,

「好多香港人覺得入面品流複雜,甚至行過附近就已經好驚。但其實可以從另一個角度睇,重慶大廈係個解釋低端全球化嘅好例子。」

「我都係咁諗。」我點點頭,「中學老師淨係識用跨國貿易、國際分工等等嚟解釋全球化現象,但就無諗到原來一棟小小嘅大廈都可以係例子。」

「咦,我好似聽聞入面有好多好嘢食㗎。你有無入去食過呀?」

「無喎,我啲朋友怕危險。咁你呢?」

「都無呀,我啲朋友無咩興趣。」

「咁一齊去?」我哋竟然同一時間問。

我哋望住對方,一齊忍唔住笑咗出嚟。無耐,就聽到微弱嘅音樂聲隱約從頭先開始聚集人群嘅地方傳嚟,又再吸引我嘅視線。

我望過去,見到有三幾個男仔拎住幾個金色嘅英文字母氣球。另外,有個男仔拎住一紮玫瑰花,跪咗喺個女仔前面。
曾聽說有許多戀愛 沒有結果
卻剩傷心者感慨 令我都刻意避開 是我不敢相信真愛
但你不惜真心真意對待 竟令我再感到意外
讓我獻出同樣被愛 全面喝采

如果今天將失去 眼前的一切 剩低清風兩袖也不計
唯獨你一個是不可給取替 是我生命裡的一切 Wooh
如早知今生跟你 有幸可相愛 在當初應更努力為未來
其實我知道 是可一不可再 下半生准我留住你 一直相愛

誰似你這般欣賞我 誰也說不上你一般清楚我
問我可需要甚麼 願你終身交託給我
讓我一生好好把你照料 請讓我體恤你需要
為你獻出全部熱愛 從來沒缺少

如果今天將失去 眼前的一切 剩低清風兩袖也不計
唯獨你一個是不可給取替 是我生命裡的一切 Wooh
如早知今生跟你 有幸可相愛 在當初應更努力為未來

https://youtu.be/8Ksi8jHzGBY

「喂,你睇吓!」我指住前方越嚟越多人聚集嘅地方,好激動咁話,「嗰邊有人唱歌求婚呀!」

「邊度呀?」

「嗰邊呀,我指住嗰邊呀!」

「睇唔到喎。」

我感覺到佢個身微微傾前。

「點會睇唔到呀?嗰度咋喎!」

我無垂低指向前方嘅手,只係擰返轉頭嚟望住佢。點知,我個頭一擰到返嚟,就發現佢竟然哄咗埋我塊面隔離。我哋嘅嘴差幾厘米就掂到。

「做⋯⋯做咩呀?」我嚇到成個彈起。

佢隨即企起身,捉住我對手,

「你唔敢見我,其實係因為你唔敢承認自己對我有感覺,係咪?」

「我⋯⋯我⋯⋯」

「你記唔記得我之前同你講過,我想見你係有原因嘅?」

我緊張到只能夠點兩下頭回應。

「我話,我想見你係想證實一啲嘢。」

佢繼續講,

「我而家已經有答案啦。」

我抬起頭望住佢,期待佢即將會講嘅答案。
「嫁畀佢!嫁畀佢!」

呢個時候,遠處突然傳嚟圍觀人群嘅起哄聲,希望一對求婚主角可以喺平安夜佳節成功訂婚。

「不如過去睇吓囉?」佢問。

「哦,好呀。」

我哋行到過去,喺人群之中搵到被圍喺圈圈中間嘅一對求婚主角。男主角唱完一首好多人都會用嚟求婚嘅情歌之後,仍然跪喺地上,向女主角講出深情嘅說話。

「我知道我哋拍拖咁耐以嚟,我都畀唔到啲咩你,仲成日要你擔心返我轉頭⋯⋯但由今日開始,我好想你可以放心,將照顧你嘅責任交畀我。喺往後嘅日子,我一定會盡我能力畀你最大嘅幸福。」

聽到一半嗰陣,女主角已經喊到妝都甩晒,準備要遞出自己嘅左手畀男主角,等佢可以為佢戴起訂婚戒指。

「可唔可以嫁畀我,做我以後嘅另一半?」

女主角喊到講唔到嘢,只係一直猛咁點頭。佢用右手揞住個嘴,左手就遞出去畀男主角。男主角為佢戴上訂婚戒指之後,佢哋攬埋一齊,接受兄弟同旁觀者嘅祝福。

「好感動呀。」我忍唔住講。

「你又喊埋一份呀?」

「邊⋯⋯邊有啫?」

我偷偷抹走面上兩道淺淺嘅淚痕。

婚姻,無論係唔係上帝創造出嚟嘅都好,都係一種神聖而莊嚴嘅制度。一個承諾、一紙婚書、兩隻戒指,從此將兩個獨立個體嘅下半生連結喺一齊。

「百世修來同船渡,千世修來共枕眠」,我真係好羨慕佢哋可以排除萬難,認定對方就係自己將來嘅伴侶,千世緣份最終得以修成正果。
我哋離開人群之後,一直沿住九龍灣方向繼續行,想搵個無咁多人嘅位再坐低。但隨住越嚟越接近十二點,海濱長廊上嘅人亦越嚟越多。最後,我哋隨便搵個位靠住欄杆,一齊望向平靜嘅大海。

「頭先你話你想證實一啲嘢,而家仲已經有咗答案?」

「嗯。Isabella,」

佢右手放喺欄杆上,微微面向我呢邊,

「我記得初初點解我會揀你,係因為我覺得你好特別。我心諗,個個女仔都係唔性感嗰張相唔放,邊有人好似你咁,淨係用風景相嚟識人㗎?」

我噗一聲笑咗出嚟。

「可能因為我哋有緣啦,你都揀咗我,我哋就係咁開始傾計。唔知點解,我覺得同你好似識咗好耐,相處起嚟完全唔似啱啱識嘅網友。喺嗰個時候,我就決定咗要見你,好想知道你嘅真人係點。」

我微微點頭,因為我同佢不約而同有一樣嘅感覺,都覺得對方似一個已經識咗好耐嘅朋友。

「跟住開始試吓約你,點知你次次都請我食檸檬,搞到我灰咗一排,差啲就想放棄。但好彩我無,我唔想就咁就無咗你。我想見你,因為我想證實我對你係咪真係有感覺,而答案⋯⋯係,我鍾意你。你同我想像中嘅一樣,細細粒、白白淨,笑起上嚟嗰陣好甜。」

佢伸出左手攬住我膊頭,將我向佢嘅胸懷拉近一啲。我無避開,只係微微低頭,等佢繼續講落去。

「我知道你其實對我都有好感,只係你唔敢承認。我唔知點解你要咁,我淨係知我哋真係好投契,興趣、諗法同話題幾乎一樣。我覺得你係個好好嘅女仔,我真係⋯⋯好鍾意你。」

佢用兩手按住我兩邊膊頭,微微一扭,令我可以面向住佢。然後,佢又好似頭先咁捉住我對手,

「你可唔可以做我女朋友?」
睇咗好耐 忍唔住留名
出快啲啦好嘛

終於忍唔住衝出嚟⋯⋯留名
新po繼續lm

多謝支持

正皮已留
繼續

今晚係咁多先
聽日繼續
即刻黎正評
文啊

臨瞓前見到十個正評
好幸福
但新文要聽朝先有啦⋯⋯
民意調查

Timothy問「你可唔可以做我女朋友?」
Isabella點答好?

正評呢個留言:可以!
負評呢個留言:唔可以!

請放心投票
呢次調查同上次一樣只係小小統計
等我知道大家點睇
絕不影響劇情!
新po留名
Lmlm
留名一推
好難決擇 好驚又係人渣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞