一世人流流長,總會愛上幾個……(2)

684 回覆
127 Like 5 Dislike
嗚啊,雖然唔係成日留言,但其實一直追緊㗎
係咪電話無電渣
嗚嗚 睇到戲肉先斷
女人既直覺可以好準

因為尋晚已經好眼瞓
係咪電話無電渣

邊得嚟咁多意外吖
都估到架啦
Btw唔好唔好開心
都估到架啦
Btw唔好唔開心
文呢
去到中環海旁,十點幾已經非一般咁多人。我以前覺得,如果出嚟同人逼餐死只係為咗跨年嗰一秒,我寧願喺屋企對住電視倒數。

但我而家覺得,出嚟同人逼餐死唔單止為咗跨年嗰一秒,仲為咗同我身邊嘅佢一齊度過跨年嗰一秒。成件事即刻好有意義。

「你會唔會畏高㗎?」我望住發出紫光嘅摩天輪。

「會呀,所以好少玩機動遊戲。」

「我都係。但我又好鍾意坐摩天輪喎,同自己鍾意嘅人坐喺入面睇夜景,好浪漫呀。」

「乜Aidan無同你坐過咩?」

我冷不防佢突然打爛醋埕,即刻微微捉緊佢同我十指緊扣嘅手,

「無呀。做咩呷醋呀?」

「人哋揸靚車㗎嘛,之前實有車你去過唔知邊度遊車河啦。邊似得我咁,要你陪我一齊喺度同人逼?」

「傻豬豬⋯⋯而家你先係我男朋友喎,你贏咗呀。你唔提,我都唔記得咗啦。」

「你叫我咩話?」

「傻豬豬囉。」

「喂呀街嚟㗎,咁叫我好尷尬囉!」

「做咩啫,你會怕醜㗎?傻豬豬⋯⋯」我特登提高最後三個字嘅聲量。

佢翻我一下白眼,然後擰轉面唔睬我。我向下拉一拉我哋拖住嘅手,又向前揈兩揈,

「做咩呀?」佢擰返轉嚟望住我。

「我男朋友真係好得意呀!又會呷醋啦,又會扮嬲喎。」

「邊有人讚自己男朋友得意㗎?我不嬲行開型格路線㗎囉!」

「嚟啦⋯⋯陪我坐摩天輪啦⋯⋯」

佢又扮晒嘢唔理我,我就繼續煩住佢,

「嚟啦⋯⋯陪我坐摩天輪啦⋯⋯」

「好好好,下次陪你坐啦,乖。」

同我同男朋友相處既對白係一模一樣咁濟 睇見就sweet

同我ex都一樣
Btw新人留名
樓主快
都估到架啦
Btw唔好唔開心

但係咁喎⋯⋯
畀你估到嘅話我仲駛寫落去嘅?
文呢

今晚繼續
同我ex都一樣
Btw新人留名

如有雷同,實屬巧合
樓豬以後仲會唔會開po㗎? btw今晚個po好似有啲進步喎

如無意外,唔會啦
詳情留喺結局後再講

梗係啦!
有聽你意見㗎嘛

又要準備同樓豬講BYE BYE,親愛的樓豬

唔得啊樓豬,我唔比你走啊,樓豬別走

送君千里,終須一別
都估到架啦
Btw唔好唔開心

但係咁喎⋯⋯
畀你估到嘅話我仲駛寫落去嘅?

講呢啲
咪走呀你
話筒另一邊安靜咗落嚟。

喺呢一刻,我個腦轉得好快,諗緊萬一佢好似上次咁死命挽留我,我應該點樣說服自己唔好動搖、應該講咩說話拒絕佢嘅苦苦哀求。

隔咗十幾秒,佢終於答,「好。」

好?

點解你會答好?點解你唔留我?

「我想知⋯⋯你今朝突然失蹤,係咪去咗搵Carmen?」

「唔⋯⋯嗯。」

「點解?」

「嗰日佢同我講完新年快樂之後,我哋問返大家最近點,呢幾日間唔中都有聯絡⋯⋯我唔想你亂諗,所以無話你聽⋯⋯」

佢稍有停頓,然後繼續講,

「佢今朝突然嚟咗我屋企附近,話佢屋企出咗事搞到好唔開心,想我陪佢一陣,所以我⋯⋯對唔住。」

我緊緊咬住下唇,但始終勒唔住洶湧嘅淚水。

「你揀佢,定揀我?」

話筒另一邊只傳嚟地鐵車廂嘅廣播聲。首先播廣東話,再播普通話,最後播埋英文,我仍然得唔到由佢親口講出嚟嘅答案。

「既然你揀唔到,咁我幫你揀。」

「我⋯⋯」

「我哋分手啦。」我壓住微震嘅聲線。

然後,我連拜拜都無講,亦無等到佢講拜拜,就喺無好好道別嘅情況下,匆匆掛斷咗呢通我哋最後嘅對話。我怕,我怕我再遲一秒收線,就會後悔落咗今日呢個痛苦嘅決定。
段段關係都黎得快 完得快
點解講完新年快樂仲要傾計
FUCKBOY!!!

段段關係都黎得快 完得快

見到你咁講就諗起段歌詞

早知道是這樣
像夢一場
我才不會把愛都放在同一個地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞