的士司機:客人無禮貌、我們怎會有禮貌

17 回覆
2 Like 7 Dislike
【Now新聞台】有司機認為多推廣是好事,亦有司機認為有些乘客無禮貌,他們才會無禮貌。有乘客亦認為,活動作用不大。

向的士司機宣傳禮貌的單張,列出多項建議,包括提醒的士司機應保持禮貌,不揀客、不拒載,以及當出現多過一條距離相約的路線時,使用最直接可行的路線,或諮詢乘客和提供選擇;亦提及如果乘客向司機講粗言穢語,司機應該禮貌地提醒乘客不要說,並在有需要時,使用基本普通話和英語與遊客溝通。

有單張,又有禮貌大使,是否幫到司機呢?

的士司機:「客人較開心,如果他黑口黑面,你駕駛也不高興。」

的士司機:「客人有禮貌,我們便有禮貌;客人沒有禮貌,我們怎會有禮貌?沒甚麼用,你先教好客人。」

的士司機:「做得到。現在年輕的那一輩,現在不同以前那一輩,英文和普通話都不懂得,現在一輩多數都認識。」

有乘客就認為作用不大。

盧小姐:「不是這麼有用。有禮貌的,都會有禮貌;無禮貌的,你提醒他都效果不大。」

除了司機要以禮待人,乘客同樣要尊重司機。派給乘客的單張亦有提醒乘客,不應對司機說粗言穢語,或作出不恰當行為。

#要聞
去目的地都拒載點對你有禮
最好照比錢但唔載
其實好啱

好多乘客根本唔專重的士司機

毫無禮貌可言

根本係乘客需要考牌先可以坐的士
上車掛住襟電話唔講去邊
望住個電話講去邊,又無尾音,無唔該
落車開門大力推出欄杆
大力山門
要考牌咁麻煩,唔搭囉
窮酸撚又想扮有錢搭的士
係特別牙斬斬,當自己大爺咁
好 咁唔考唔比搭的士
唔大力司機要自己撳掣再關過門
呢個問題可以再討論多100年,不過點都好滴滴準備入市了,我就幫襯滴滴啦,理得你有禮貌定冇禮貌
如果有禮貌咁拒戴呢,你都應該有禮貌咁報警呀
要學下先生請勿打交
你唔惡我咪唔大聲囉
試過問佢大約幾耐到佢勁串咁話x分鐘夠快未啊?

我直接屌佢話你等下個啦下

屌你我唔知你幾耐到我點預時間出門口
點解的士佬形象咁差
岩岩又爆一單趕人落車
咁唔打攪啲弱小嘅的士佬
真係唔好搭的士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞