失眠 求解決方法

13 回覆
0 Like 0 Dislike
失眠咗半個月,搞到個人心情好差,一上床訓覺就好大壓力驚訓唔到 ,點解決
聽歌放鬆自己
調節自己情緒同呼氣
去支國睇醫生,佢地會開安眠藥,連埋藥都係60蚊睇一次,一個月藥
瞓唔到唔好夾硬瞓
試下睇書、煲劇令到個人放鬆
臨瞓前同埋瞓埋著都盡量唔好睇電話、電腦,因為藍光會令身體分泌唔到退黑激素(melatonin),令你瞓唔好
平日對多點陽光,咁夜晚就比較容易生產退黑激素
做多點運動,例如晚飯前跑步半小時,食完飯比較容易入睡
臨睡前飲奶,鮮奶內有色胺酸(Trytophan),可以幫助生產退黑激素
平日食多點番茄類食物,有助多生產退黑激素

如果個人有壓力,建議你盡快找輔導或者處理壓力的課程
學一些處理壓力的方法
有些人會做靜觀,有些人會做運動
個原理是令自己集中自己做的事,忘卻工作的情緒

比較唔好但有效的方法係食消夜、打飛機
但有時係可以令到個人入睡
訓前上少些網
停一停 心呼吸
試下無妨
睡前兩小時唔好接觸手機、電腦、電視或互聯網。

睡前睇書,半小時後上床,可用冥想幫助入睡,半小時後再睡不著,再起身睇半小時書,之後再上床,以冥想幫助入睡,半小時後再睡不著,再起身睇半小時書……

重點,睡前兩小時唔好接觸手機、電腦、電視或互聯網。
平時有做開運動,但通常食完飯先做,做完返去沖涼就準備要訓
或者我試下睇書先
兩小時好似有少少難度,平時都習慣睡前睇一睇電話先安心訓
普通醫生診所?
未睇過想知
bose + hemi sync
正常醫院,用wechat掛號就睇得,同佢講失眠
師兄解決未?我又係日日好驚失眠⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞