港人移民被拒提取強積金 加國會聽證宏利永明被指迴避作答

27 回覆
49 Like 0 Dislike
「香港監察」(Hong Kong Watch)共同創辦人兼信託董事會主席Aileen Calverley,周一(3日)出席加拿大國會眾議院公民及移民常務委員會聽證會,就香港人總值15億加元的強積金(MPF)退休儲蓄遭凍結無法提取作證,加拿大MPF受託人的企業高層,包括「宏利」(Manulife)加拿大政府關係環球主管Maryscott Greenwood,以及「永明金融」(Sun Life)環球政府事務及公共政策主管Laura Hewitt也有出席。

「香港監察」批評,拒絕持BNO護照人士正當提取​​儲蓄是侵犯基本權利。

Aileen Calverley指出,MPF是為香港市民設立的強制性退休儲蓄計劃,香港市民通常可在永久離港且無意返回定居的情況下,提交法定聲明並出示能在香港以外地方居住的簽證、居留許可或護照,就可提早提取全部強積金,但監管MPF計劃的積金局(MPFA)卻於2021年3月發聲明稱,自2021年1月起,香港政府不再承認英國國民(海外)(BNO)護照為有效旅行證件和身份證明文件,因此港人不能再以BNO護照或簽證去申請提前提取強積金。
在聽證會上,宏利與永明金融的代表被指多番迴避回答議員們,包括Alexis Brunelle-Duceppe 、關慧貞(Jenny Kwan)、麥克萊恩(Greg McLean)、祈米克(Tom Kmiec)等所提出「是」或「否」的直接問題,祈米克更質問兩家公司為何繼續在威權政權下的香港營運。香港監察指在去年4月和今年5月找到的統計數據及個案顯示,宏利和永明金融曾拒絕以BNO護照或簽證提出申請的加、英港人提取強積金。

「香港監察」批評侵犯基本權利
Aileen Calverley透露,一名已獲得加拿大永久居留權在加港人向宏利申請提取強積金,但因為是持BNO護照到加拿大而被拒絕。她批評連已獲得永居身分的香港人要取回自己的儲蓄都有困難,實屬不公,而拒絕持BNO護照人士正當提取​​儲蓄更是侵犯基本權利。
「加、英港人持續被拒絕提取MPF,情況不但令人憤慨,且是跨國鎮壓的明顯例子。香港政府沒有法律依據,阻撓因擔憂在香港喪失權利而移居海外的港人提取資產,企業也不能為虎作倀。加拿大國會和政府必須合力迅速恢復港人的權利,包括正當提取MPF血汗錢的權利」,Aileen Calverley 促請國會調查這具有迫切性的問題,並站在香港人一方。
你加拿大政府繼續承認九七政權移交既有效性,就無謂做呢啲小醜戲,搵完mpfa做磨心都冇結果
且是跨國鎮壓的明顯例子。
所謂:唔見棺材唔流眼淚
欺善怕惡, 要採取強硬手段對付
加拿大應該懲罰Manulife助紂為虐
明明係永久離港
我話你唔係就唔係
幾癡線
人哋心諗Ching Chong 啲錢關我撚事咩
但係有班撚樣話返大陸定居就好易批喎
啲強積金極可能已經被撻清光
唔答你咪唔答, 咬我囉
如果香港人拎得返d 錢,d 錢會流入佢地國家stock market 又好,housing 又好
點會唔關佢地事
On99
有咩咪直接同政府講囉,恰間公司有咩用
Bno多數去英國,咁mpf 啲錢流入英國,關佢哋加拿大既員工撚事咩
BNO 都可以去加拿大, 亦都可以去完英國再去加拿大
人哋打份工,諗咁多做乜?
公司決策有問題, 打呢份工, 企係呢個位, 個位對決策有企業責任, 諗呢D係佢職責黎
其實聲明退休永久唔會做野已經拎到啦
係囉,兩條白左都唔識香港人嘅精面
大大聲對住班傻9加拿大國會眾議院眾議員講
其實呃9佢地,講自己退休唔撚做嘢就囉到啦
洗乜9咁撚麻煩講你用bno拎pr移民?
聽證會? 香港冇喎共產黨更加冇
未撚駛開過
唔係要60歲咩?

1. 提早退休
計劃成員必須年滿60歲並已終止所有受僱及自僱工作,並作出法定聲明指無意再次受僱或自僱。
https://www.mpfa.org.hk/mpf-system/withdrawal-of-mpf/early-withdrawal#anchor1
Sor係2先岩,永久離港
你話你會移居大陸生活就得,身邊幾個朋友都係咁玩之後就去左加拿大同英國
都要做D野攞張深圳居住證,租下地方幾個月,有D出入境紀錄咁,有時間成本
唔係精唔精面,而係個濕鳩政府擺明就玩野唔比你因為BNO而拎,保險公司亦唔敢鬆比你

咁咪自己諗方法拎番舊錢,就算你堅持用BNO移民理由做申請,舊錢都係益左佢你知我知單眼佬都知唔會拎到
咁就唔知,但聽講好易
要既話大把方法
唔算難,但就一定無得響外地遙控完成,做犯法野呃政府呢D唔計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞