英國銀行討論區4

208 回覆
3 Like 4 Dislike
唔好意思想問如果開股票戶口應該點做
因為我見HSBC 剩係買到GIS

利申:可能做左伸手黨,對唔住🧎🏻
嚟到反而冇乜動力儲AV
飛歐洲咁平 飛亞洲又未必坐av機
覺得英國d 信用卡都係廢廢地,所以一直都係用緊chase
呢邊現金回增唔興用credit card
如果去西班牙同法國旅行
消費係咪都係俾咭多?
應該申請邊張credit card/debit card?
Thanks!
點解?chase都係虛擬銀行
佢點知你個地址係share house?
同一個地址九百幾人申請點會唔知
AE要3年地址
我卡住左入唔到香港地址
你地址果度攪到嗎?
Monzo應該唔關地址事

我自住house一樣照秒reject

上網見有人話好多有middle name嘅人都係秒reject

有人估係因為verify自拍嗰度個system無generate middle name, 如果有middle name嘅人跟住佢啲字照讀,個AI就會當係錯,自動reject

唔止鬼佬,香港名多過兩個字嘅都會將你最尾隻字當middle name而中伏,重要唔俾appeal or resubmit application
Monzo 真心癲,我老婆開左一年然後冇lala收email話要cut佢戶口。問佢點解,佢剩係話限期內要移走d錢。完全唔解釋咩原因
呢家212, 5.2%息,1.5%cashback。有referal仲送share
不過冇記錯1.5%十月就完。不過chase過左promotion period都收緊
Monzo好多嘢都唔係人手做而係用bot screen out可疑嘅account/behaviour (e.g. 不停開accounts), 所以根本上係一個black box嚟,內部人員都未必知點解reject application or cut clients戶口

除非有咩大問題發生,如果唔係銀行係唔會花人力時間trace有咩問題or even有咩可以改進,因為要做到呢點係要大海撈針咁喺個system度搵返啲log睇個algo發生咩事

不過monzo咁垃圾都可以口碑咁好,除咗佢高息之外重要多謝啲對手同傳統銀行,間間都onL9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞