香港vs澳洲PhD

5 回覆
4 Like 3 Dislike
話說小弟依家喺香港(三大)讀緊社科master,黎緊就諗住報PhD。因為我呢科都叫做幾localized,同埋有好多faculty都係土炮PhD,所以初頭都打算留返喺度讀。但點知原本諗住跟嘅嗰個professor啱啱移左民去澳洲(Melbourne),同埋都唔肯定嗰邊喺香港學術界嘅reputation係點...希望有前輩高人可以為小弟指點吓迷津
澳洲 phd 幾野雞,不過總好過土炮。但學術就建議美歐,如果科技就可以考慮埋中東
土炮同海歸PhD,香港學術界head都係會想簡有國際視野既PhD,可以拎到人脈 待遇都差好遠
真嘅因為都聽過唔少人咁講澳洲 再加上大部份faculty係土炮先咁考慮 但近幾年好似越黎越鍾意收外國返黎嘅PhD (尤其係天龍人) 所以先咁問
如果係美帝top 20就唔出奇不過就唔肯定係咪applicable to澳洲⋯雖然Melbourne話晒都已經叫做嗰度嘅top school
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞