短炒獲利|嘉湖山莊業主割禾青 2個月賺左30萬套現走人

27 回覆
3 Like 8 Dislike
短炒獲利|嘉湖山莊業主割禾青 2個月賺左30萬套現走人
私樓成交
撰文:盧金施
發布時間:38分鐘前

"......嘉湖山莊麗湖居7座高層D室,實用面積544平方呎3房,叫價475萬元,放盤1日即以零議價475萬元購入,呎價8,732元。售價較2024年3月購入價445萬元帳面賺30萬元或升7%......"

https://ps.hket.com/article/3770384/%E7%9F%AD%E7%82%92%E7%8D%B2%E5%88%A9%EF%BD%9C%E5%98%89%E6%B9%96%E5%B1%B1%E8%8E%8A%E6%A5%AD%E4%B8%BB%E5%89%B2%E7%A6%BE%E9%9D%92%20%202%E5%80%8B%E6%9C%88%E8%B3%BA%E5%B7%A630%E8%90%AC%E5%A5%97%E7%8F%BE%E8%B5%B0%E4%BA%BA?mtc=60037
獲利? 啲費用加埋成廿幾萬
你班AA狗就賺
一買一賣都9萬佣
加埋印花稅律師費蝕到入肉
擺定期3個月好過
自己AA收盤做買賣咪賺囉

唔係點出新聞
短炒稅局會再追利得稅
樓可以唔經aa買
445萬full pay高風險投資賺得2%離場
同銀行按揭嘅話加上penalty 係蝕啊傻閪AA
蝕撚到入肉啊 你班傻閪又用平時呃客技倆?
唔係已經撤左辣了?
普通印花稅都要七萬左右啦
加埋其他雜費
變相蝕定息啦
咁撤辣其實實際上對炒家有無實際既好處呢?
帳面賺30萬就唔好學人炒樓啦
風險高回報低
連累下一手用家買貴30萬,自己都賺唔到3萬
係益左臭A同律師啫
樓主潛咗水
連累下一手用家買貴30萬

講出黎有無笑大人個口呀
稅局都有賺
push
點睇似買完後悔鬆人
佣同律師費都冇左大半
邊條水魚俾aa 呃左接貨呀
識唔識計數 都仲未計佣有得傾
計下total點樣多過30萬嚟睇下
印花稅13萬 律師費2萬 AA狗睇醫生錢9萬
你445萬fullpay入場賺6萬蚊咁叻仔?
4厘息定期2個月都有3萬free money啦

定你想講銀行提早還按揭唔使罰息?
不如講下你個13萬印花稅係點計出嚟先 好撚尷尬唔識又衝出嚟9up
屌你搞咁多野扔500萬賺幾萬蚊
律師費2萬?🤔🤔🤔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞