ROG NUC有冇討論空間?

27 回覆
0 Like 8 Dislike
Ultra 9 4070要萬7蚊
用黎打機
同價錢用FormD T1 case
可以砌到乜效能呢?

新手冇砌過機
Search過FormD T1係最細嘅itx case
ROG NUC 預購緊,諗住有現貨先算…
Nuc即係冇mon嘅notebook
你就拎itx嚟比
當然空間上nuc係細好多
除非屋企真係好冇位 , 如果唔係都係建議砌ITX , 至少遲下用耐咗部機之後都仲有得Upgrade , NUC想Upgrade 都煩
如果主力打機, 一定砌機.
除非你空間異常有限, 否則唔好買NUC.
佢4070係laptop版. 又貴. 一熱又降頻.
你砌m-itx 搵悠二 ,一萬己經有desktop 4070
空間換性能同價錢。
唔係無位又要打機既。正經買itx起跳好過。
我宜家玩緊n100做server.已經熱死左一隻ssd.

洶x大把輔助minipc/nuc散熱既野賣
有個位打直放緊 PS5
用緊Steam deck 駁mon 打PC game
NUC 諗住放mon 後 或 下面嘅空間

砌ITX 就要換走部PS5..
買NUC真係最worse先揀
冇 出得太遲 而且賣咁貴
唔係用貴料可以7800x3d + 4070ti super + 32gb ddr5
有位臺機。無位np
nuc 無升級空間
如果你預佢全能嘅真係幾年貨仔要退役
都仲未計佢port位小 散熱差呀盛
notebook 4070垃圾黎連3060ti都打唔過
用緊Form D1加埋水冷
好滿意
錢多買野買到無乜好買, 可以入手
最後冇入手
諗諗下不了…
轉買zotac magnus one
買完zotac 上黎講下好唔好
見到個cpu 散熱就唔開胃
係呀散熱唔夠力,但好似話打機主要用display card,用唔最cpu。
唔自己砌機,都冇機好選擇….
仲未落單,又可以再諗下。
13700配垃圾風扇,熱撚死
佢換AMD 應該會好少少
本身見個殼都幾有興趣
降番做13400賣平d已經好好多,4070洗鬼用137推咩
做遊戲機係 ok 既 冇必要下下買十幾廿個usb頭既底板
買左magnus one 14700 + RTX 4070 super版本
部野都有啲重量
駁緊2K mon 高畫質 冇問題

只係一開game
D熱氣就供出黎
Feel到間房熱左…
同埋風扇聲好明顯
開住冷氣都明顯聽到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞