有無人做開網路工程技術員係做d乜架

19 回覆
1 Like 0 Dislike
見到坊間有D 課程可以上下
但又無明確讀完可以做D咩工
讀完D所謂課程招其實要做D咩
難唔難搵工架
有無人可以分享下
做telecom 啲上門拉線維修寬頻
好多工,亦都好唔同

通常入data centre做, 整下cable

上門拉線維修寬頻都可以

做noc都有,入公司做infrastructure都有

以上係香港都唔揾錢, 有D仲要on call
因為讀一個課程係冇乜工可以搵到,正常起碼要讀幾十至百幾個courses先可以入門
原來即係做寬頻佬
唔一定,儲夠經驗考埋ccnp就可以做高級啲嘅職位
失業見到erb
好奇咋
如果佢無寫錯 網絡工程師 同 網絡工程技術員真係兩樣野黎
Network Engineer 條path就好景好多由細做起做到最高CTO都得
Network Engineering Technician 真係做寬頻仔唔會有得升

如果你真係讀港專呢個課程
基本上係做唔到公司infra / network 佬
分享下, 我大約16-17年前入行. 做network engineer. 直接入左equipment vendor (Cisco/juniper, etc) 嗰d. 做左4年engineer人工太約400k年薪. 後來跳去一間本地SI, 人工加到600k. 之後做左3年半左右升到1M. 之後跳左去FAANG, 減人工. 而家做左8年, 升左做program manager grade, 大約1.8-2M 年薪. 我只可以講做technician, operation, noc, 好難上位. 但network engineer 入場門檻就會高好多, 好唔好景就要睇人, 不過同我同期入行嘅, 一般穩穩定50-60k 一個月應該都大有人在.
接lan線
都有vendor qualifications 出RFP, lab test....呢d都係network engineer 其中一part.
無錯
就係見到呢啲課程
多唔多工開
使唔使日曬雨淋
巴打
你勁
你係網絡工程師
有ccna有機會做到,前題係你真係要好熟,唔係背答案去考試果D
補充一下,做noc 再入去其他公司做infra / network 會易D,唔好以為可以直入
多謝巴打咁有心解答
但香港邊到仲有infra
做SI
移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞