DSE cut off

5 回覆
1 Like 6 Dislike
請問DSE cut off為何同一科目不同年份會不同? 不同科目也會不同? 是以卷的深淺作評核? Lv4或Lv5考生之間有拉curve嗎?
主要係為左控制每個level嘅人數分佈,而呢樣嘢確實受當年試卷難度影響
咁即是要與其他考生拉curve? 若那科目多尖子考,而我就算考得高分但又低於一部份考生,那我便很難取Lv4或5?
唔知關唔關事啦,不過你見啲熱門科例如phy chem bio都比較高5* 5**比例。我估計多啲勁人嘅科係會放多啲人入5+級別
兩個角度睇:一個elective中對手嘅能力強咗,能力一般嘅考生就會比下去,但佢哋亦可以搭順風車,
因為所有electives的等級都受制於*全體*日校考生在core的表現(官腔:「能力組別指數」),正如傳統的Phy Chem Bio Econ Geog等科目比旅款 PE-DSE有更大比率拎高level(as to level 5 平均2成人 vs 5%人都冇),個candidate pool係完全唔同,Band 1學校好少會開新奇科目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞