而家小學生英文書要逼人講I'm proud to be Chinese

25 回覆
4 Like 20 Dislike
[相係轉發]
相中肥仔Gary Yip 香港名
要介紹自己邊度人 住邊
講自己from邊 要寫from China
講景點要講長城
講食物要講北京填鴨
最尾一段要寫I am very proud to be Chinese
香港而家連英文書都搞到咁
全方位同化 學英文都不忘講China
介紹自己住邊 完全唔講得香港
以前小學d書都話教下你香港食物 香港景點英文係乜

Hong Kong is China
所以有下一代嘅真係要走,唔好連累佢哋
真係痴撚線
體育堂係咪要跳忠字舞?
呢個真。真係讀到個人痴痴哋
有細路真係唔好留
都相差不遠 不唱國歌要記缺點
數學:來了100日本鬼子,殺了10個,還剩多少個?
音樂堂:東方紅,沒有共產黨就沒有新中國
美術堂:打倒美帝,打倒日本,馬克思像,列寧像
歷史課:毛選,鄧選,習大大治國理念
愛支病
學乜都可以愛國
Teacher: What is your country?
Student: China
Teacher: Where do you live?
Student: Hong Kong
Teacher: Hong Kong ... ?
Student: Hong Kong, China
咁proud to be Chinese 又會改埋曬d洋鬼子名叫自己做Gary 都有既
似乎愛國情操唔太足夠喎 有D流於表面囉
改改佢叫 Ye Jiali 啦

麻煩check check 邊間出版商
懷疑有港英餘孽荼毒學生
The most infamous thing in China must be the Great firewall.
其實印象中十幾年前已經開始係咁
無咁誇張
十幾年前英文書要教寫自我介紹都會教你寫from Hong Kong 教你香港旅遊景點
不過就算走左 佢地大個都唔會識講自己from Hong Kong 會變左from Canada from UK
事實係香港人係一個消失中既族群
瀕危絕種生物
咁先啱喎,按照基本法
我哋中國香港係屬於中國不可分離嘅部份

Btw 話時話,如果呢個老師他日講咗香港而唔係中國香港
算唔算搞港獨?係咪可以向國安同教育局舉報佢?
下次高連數學書都要北韓化
話五個人示威,捉咗三個,重有幾多個要捉
至少唔會變小粉蛆先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞