鑽石山吉人案一週年

121 回覆
94 Like 7 Dislike
連登仔又睇唔到
睇完真係一生難忘
唉 真係仆街
白卡佬無一隻係磨菇
想重溫番條片
條白卡佬咩環境
唔夠資源咪搵個島困住佢地自生自滅
反正班人都係垃圾負擔
睇完真係ptsd
Men
你話情殺咋?
呢班所謂白卡,應該送佢地去柬埔寨「醫病」
日日比班軍佬打到仆街,一日食三份一碗飯
一日DUP石仔DUP十八個鐘
睇下佢地有無時間白卡
送去柬埔寨等班軍佬慢慢幫佢地醫
睇下班軍佬理唔理解到佢地LO
班白卡就係太撚多時間
嗰女仔救佢條女都好堅揪
可惜唔夠白卡佬嚟
蝴蝶效應
死者Rip
冇錯係師姐
所以我係首席女權都話
拉哂班男人去坐監就啱
所有男人根本都係潛在罪犯

就呢單鑽石山仇女毒撚針對殺死女人案
我作為一個喺中學時期曾經做過Tomboy嘅女仔
對案件當中有TB同女性離世真係深感難過及婉惜

亦想藉住喺呢個好多人睇嘅網絡平台度同大家講
其實你哋班男人好心就無論對女性幾有怨氣同不滿都好
都係唔構成你可以使用暴力、違法嘅藉口
你哋應該要做嘅
係以和平、合法、理性嘅方式去改變社會
例如應該學吓啲婦女團體
人哋女性就醒目,佢哋長期不滿男性望自己
佢哋可以團結一致推動到立法
將男性嘅眼神 刑事罪行化,亦即自創所謂嘅「性的凝視」呢個罪行term,再配合班女權心理學家嘅學術研究,作為佢哋援引同合理化男性有原罪嘅基礎
當立到法、專門嚴打男性之後
以後你哋男性連望多一眼女性都唔敢
因為佢哋隨時可以將你拉入監獄
(但女性做同一行為係唔會處理同告得入的)
於是女性根本毫無需要、冇任何動機去使用暴力/違法
所以佢哋呢種手段就係高明

所以你哋男性應該學吓啲婦女團體
團結一致,以和平嘅手段,推動立法
訂立一啲專門懲罰女性嘅行為嘅法律
有邊啲行為係99.9%都係女性做嘅
咁你可以將呢種行為訂做罪行
然後話係「性別中立原則」、「男同女犯都可以告」
例如著短裙、低胸裝露半球嘅,99.9%都係女性先會咁著
你可以將呢啲行為訂做刑事罪行,立一條「淫婦罪」
咁就可以用合法嘅方式去懲罰女性
拎返男性嘅主導權
令女性學識尊重男性、遵守男性訂立嘅規則
佢哋犯法
你哋就係可以依法處置佢哋

正如啲女性不滿男性嘅眼神而將呢種行為刑事化嚟迫男人服從自己要求一樣

而家呢單案
個男人用暴力嘅方式去解決不滿
只會令男性權益更加受打壓
因為你哋都可以見到網上已經出現好多仇男人士利用呢次事件去抹黑男性「暴力」、「仇女」、「反社會」
進而將「法律應該嚴懲男性」嘅觀念鞏固

所以
真心希望你哋男性要聰明同團結
無論有幾多不滿都好
都唔構成可以使用暴力同違法嘅藉口
你哋應該用合法和平嘅方式嚟制衡返女性
咁先係正確嘅做法

希望你哋男性醒覺

亦希望女死者安息 R.I.P
兇手受到公義制裁
你有冇睇片㗎
長髮嗰個佢冇斬 係佢不停還拖先斬埋佢
鬼上身
鬼上身
死者住龍尾
講起龍尾...
比我就掉佢落樓
佢無鎖定肥妹架
淨係殺個TB
肥妹 當時 如果走 係走到
但佢不停挑機
最後郁撚埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞