北部都會區 新田科技城 專家:在氣候危機下,華南地區水浸不斷,這樣做必定招致規劃災難

30 回覆
51 Like 3 Dislike
tldr總之我諗起2019年
唔理,輕鬆
99%支持:民意支持,一定推動
99%反對:明白市民擔憂,會響推動時做到保育

反對借環保之名搞亂香港
國安一定要拉哂呢d 人
阻住香港發展
香港唔需要濕地,想要唔該快d 移民
淨係d 黃屍黑暴先成撚日講保育
比深圳班外省佬操縱南方既結果就係盡情破壞南方
邊個專家咁多嗲呀
破壞左佢,咁咪冇保育價值,咁咪可以發展,咁咪可以同大陸融合囉
深圳填海都填到過黎
點解要香港保育
但佢地就可以隨便填隨便剷
環保呢樣嘢而家好現實
重要產業起喺洪泛區加埋極端天氣加劇,得閒一個水浸搞你幾日會損失好嚴重,亦要更多成本去防治水災
同埋如果規畫過程唔夾ESG, 班外資基金好多會縮沙,因為佢地嘅投資有ESG限制,同埋中國近年大推ESG, 連某啲大中資都會錫住個招牌

成本高回報低,on9 先做
國安法 》》》》環保
個ESG risk 已經大到有埋financial materiality
當然要睇政府做到幾樣衰
但係如果ESG risk真係太大,唔止係ESG fund唔敢嚟,連一般fund嘅esg score都唔夠就大鑊
違反基本法第107條
根據法官解釋,國家權力=政府職權,基本法第62條制定財政預算案是職權之一,根據基本法第一百零七條財政預算必須量入為出,避免赤字。

所以新田科技城方案阻礙政府行使基本第62條及107條規定下既職權,如議員無差別地通過方案即犯國安法
「新田魚塘的洪泛區,對整個區域的治水能力至關重要。在北部都會區的政策下,理應被看待為一個應對氣候危機的可持續和經濟的治水策略。將魚塘填掉,並將昂貴且敏感的產業放在洪泛區,是增加風險;在氣候危機下,華南地區水浸不斷,這樣做必定招致規劃災難」

叫新田都會區改錯名
建議跟返大大taste,叫港版雄安新區
整返個新田飛地
真 環保因素已經足以影響決策

亞洲未必感覺到
但國際基金/企業要考慮呢啲嘢
唔係寫幾句廢話就可以skip咗
呢啲會當睇唔到
跟手搵一份讚成嘅當民意
深圳一排洪,新田就首當其衝
收皮啦環保撚
我哋為左反環保,一定撐政府
北區早已經成為深圳排洪區,仲要唔會預先通知。
香港水浸,支蝗理L你死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞