有冇人覺得小米已經超越左Apple?

41 回覆
36 Like 122 Dislike
咁即係同成立時間無關啦
Apple夠無小米性價比咁高同產品線咁多
又唔見一早贏左Apple
某d野同意
同意在價錢,同平民用既家電
但安全真係信唔過國產
梗係計埋家庭電器、喼、鬚刨、水煲之類
笑撚死大家 小米2023收入得Apple 嘅一成都有人走出嚟打飛機
呢樣要護下航

像素高唔代表一定更好,因為像素高就需要吸更多嘅光如果唔係就會有更多噪點,但手機sensor咁細其實handle唔到咁高像素,同埋好講個底片同鏡頭質素應唔應付到,所以像素高一般嚟講night performance反而會差咗(噪點更多)

舉個例子sony嘅a7r5有6100萬像素但就係為影相而設,但因為高像素所以iso範圍得100-32000,但主打拍片嘅a7s3得1290萬像素 ,但iso範圍就有100-102400,同樣sensor size下夜晚拍嘢嘅能力更好

好多手機都用AI tune過拉高銳利度,所以有時會sharp到唔自然
小米產品係多元, 但除左手機全部品質都唔掂
全部都係貼牌, 係呃傻仔買
而且小米手機形象低人一級, 邊到超越apple?
android玩來玩來去都係機海戰術計市占
屌 出完機海咪好似又輸比pixel 1年4機策略
咁計LG>>>>小米 (除咗手機收左皮)
是旦啦,咪又抄蘋果
厲害了我的国
習近平新時代下 科技遙遙領先 美帝
淨係可靠性同安全已經屌打晒小米
For business purpose 一定揀apple 穩陣
你只要唔拎手機同平板嚟講,我認同嘅
蘋果市值 23萬億港元
小米市值 4374 億港元
48倍左右
喺市值差48倍嘅情況下,market share追到再佢5分1,算幾叻仔嘅

但講賺錢,靠搶佔窮撚人口係無撚用的。所以小米醒嘅地方係夠膽死落廣告喺手機/雪櫃/電視,有mon嘅地方就放廣告,賺盡人口紅利
你學到屌米對比法嘅精髓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞