三十歲返緊躺平工,驚自己返唔到轉頭

245 回覆
1512 Like 213 Dislike
15k就話啫,30K有得做你做啦
有30k都叫躺平
咁搵緊20k都冇個d叫咩
我識人兩公婆夾埋搵1200萬一個月都唔敢供樓
下屌咁高人工
唔好話破地獄,呢個人工呢個工時我落地獄都ok
好正
我工作量應該同你差唔多(做得快 平均每日一粒鐘ko晒) 都幾躺平吓
7-80k+但要返office如果有wfh真係perfect
搵條女比埋你個份錢
真係有男人可以咁厚面皮
唔怕比人唱度縮, 比唔起錢, 無撚用咪得
轉咗邊行?人工多好多?
無ugrad人工無20k都算
咁有ugrad都係搵咁低人工叫咩
女都算 男嘅唔知點儲錢成家立室
莫講話養家 食好少少都比唔起錢, 牙痛咁
介紹我做得唔得,廢人想返廢工
盡早適應退休生活
香港其實真係有唔少高學歷,有自己樓,唔賭$$$的 中產父母(唔係講緊暴發戶),呢D父母好多都會至少資助首期

其實比你想像中多,只不過你唔係佢地的圈子 你讀international school or band 1 頭的中學 or 港大 醫科/law 識得有$$$/中產 friend機率 一定多過 band 2 or ivy 燃
一樣情況, 32轉41 ,由睇一個變睇六個
但就由原本真係五天工作,每日工作實質兩三個鐘,返工成日嘻嘻哈哈,變咗近乎冇得放工,大量行政人事嘢,性價比差咗好多
算係咁,你可以進修升職or做到比人炒先做保安咪算,生唔生好影響你決定
60k 都未得喇屌
趁有精力做多d gym
身體跟一世
Band 2 同ivy 家陣好少
大部份身邊識嘅都係俾到錢嘅band 1 仔
我咁樣冇喇喇俾你話
唔供住想租住個區先,睇下啱唔啱住咋喎, 又屌
咁你唔係唔敢供
只係唔想供/未搵岩
唔好對號入座
30k
供樓
層樓好早買?
嚴太輕鬆咪撈多份地盤囉屌你
一倍,但做多8-9倍野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞