中大原來咁威水

32 回覆
21 Like 6 Dislike
中大有許多校友、教授及研究人員獲得過諾貝爾獎等國際獎項,在香港教育下歷年來產生的諾貝爾獎等級學者中有67%來自中大的校友和教授,其中中國第一個諾貝爾獎得主物理學家楊振寧就是中大的物理系物理學教授,1956年時與李政道共同提出宇稱不守恆理論,獲得1957年諾貝爾物理學獎。

原來楊振寧都係靠香港中文大學出身攞到諾貝爾獎,真係睇維基先知
佢哋話高錕都係
明明高錕冇撚讀過中大
關你咩事

痴撚線,中大真係勁到癲,香港真係人才輩出
中大有許多校友、教授及研究人員獲得過諾貝爾獎等國際獎項

中大有許多校友、教授及研究人員獲得過諾貝爾獎等國際獎項
邊啲校友?
總之好多,但又講唔出個名
拎到諾貝爾獎就得一個
等國際獎項就應該好多豬肉獎有人拎過
睇下人地東京大學、京都大學,列出嘅諾貝爾獎得主都係母校出身
再睇下我地香港中文大學,嘩楊振寧教授攞諾貝爾獎嘅時候中大都未成立,不過都係都係我地中大嘅榮光嚟
邊個
呢家medic 都勁過hku la

要貼堂先得
唔係中大勁
係hku 廢
講收生係中學雞角度
緊係講research 國際視野 讀書開心程度 先係圍內醫生先知既野
國際獎項
中大傑出學者最近獲頒多個獎項﹕李卓霆教授榮獲2023年IEEE信息理論學會論文獎、秦嶺教授及于君教授膺選為歐洲科學院外籍院士,以及博文訪問講座教授丘成桐教授獲頒2023年邵逸夫數學科學獎。 中大亦奠下一個重要里程碑,於2023年泰晤士高等教育世界大學影響力排名中首次打入全球百大。
拎到諾貝爾獎就得一個
who
關中文大學事嘅嘢一定見到清你
畀你篤爆咗添
咁都要屌鳩我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞