大公文匯批評鄧麗欣忽然表忠惹公憤 網民:稱以為冇人記得黑暴期間你做過咩嘢?

114 回覆
21 Like 94 Dislike

「今日的我打到昨日的我」例子屢見不鮮!藝人鄧麗欣Stephy曾經於黑暴後期間刊登爭議性貼文疑似「撐暴」,但早幾日喺微博發文表態話「香港是中國不可分割的一部分」 表忠,只不過,有網民唔買賬,反問Stephy「唔好以為冇人知道你做過咩嘢?」

話說,Stephy拍攝嘅內地劇《末代廚娘》,雪藏5年後終於重見天日,喺27日於內地平台播放。Stephy近日更加破天荒地公開反「港獨」,強調自己「立志參與促進中國香港和內地之間的文化交流事業」,又澄清「『有心之人』過度解讀我的訪談並刻意扭曲我在社群媒體上的發言」,令佢感到非常難過。

雖然Stephy要立志為祖國貢獻,但有網民就翻起佢嘅舊賬,質疑對方疑似出post,聲援黑暴。2020年,Stephy同十支香檳合照,留下ig文字:「咁高興係因為今日:煞~景#唔係煞科……我們的棕地,五十天,開香檳」。當時,有人質疑「五十天」三個字拆開來是「五+一大」,即「五大訴求,缺一不可」,至於「煞景」,就「殺警」嘅廣東話同音。對於Stephy立場反轉,有網民揶揄,「信佢雙目失明」。

《末代廚娘》是部清裝劇,除了鄧麗欣,還有另一名港星胡杏兒,以及著名演員王剛、張鐵林演出,但2019年拍完後,多次傳出播映,但都不了了之。

#點新聞 #大公文匯
「五十天」三個字拆開來是「五+一大」,即「五大訴求,缺一不可」

其實佢做過啲乜,又無遊行
繼續鬥紅啦
現代文字獄
鄧麗欣的英文名Stephy tang
分別由6個字母和4個字母組成
国安同事你好
大癲
CLS
就係無做過乜
但有5千幾連登手足正評意淫佢黃

stephy真係好有智慧
https://lih.kg/1898209
如果尖銳的批評完全消失,
溫和的批評將會變得刺耳。
如果溫和的批評也不被許,
沉默將被認為居心回測。
如果沈默也不再允許,讚揚不夠賣力將是一種罪行。

如果只允許一種聲音存在,那麼,
唯一存在的那個聲音就是謊言。

明未??
「五月天」三個字拆開來是「五 月 一大」,而「月字」像形「缺」月,即「五大訴求,缺一不可」
既然係咁點解有內地劇接得到,好亂呀
麗有19劃
欣有8劃

Tang Stephy 麗欣

平反八九-六四
CLS
梁副主席,肥媽89都出過黎反黨,又唔見你大公出黎吠。
同黃衛兵批鬥劉姓國師一樣
連登仔當然J到精上腦
而家好似文革禁,真係好精彩
啱呀。而家興莫須有
五十天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞