(backup) 高危HPV半年陽轉陰

141 回覆
172 Like 43 Dislike
感謝會員 ハチ公 分享以下個人性愛經歷同性病資訊:

見係香港好似冇咩人分享點樣對抗高危hpv,決定喺度分享下我既經歷同小小心得

EX係一個有好多SP嘅外國人,同我一齊果陣佢成日背住我帶其他SP返企搞嘢,一齊左幾個月先知道既我就同佢分咗手。事隔大半年我因為其他問題決定去睇婦產科醫生,順手做埋pap smear test

一星期後收到診所電話話發現有低度病變(CIN 1),果下已經好驚,即刻沖咗去診所到見醫生拎報告。醫生叫我加錢做DNA檢查睇下高危定低危hpv先, 係咁同我講放心你打左針應該唔係HPV16/18。果時我仲喺度問診所職員,係咪得好少人有高危hpv,佢哋都淨係苦笑答我好似係。點知唔夠一星期後,收到報告話我果隻係高危hpv,仲要係喺香港好少見嘅品種,果下真係晴天霹靂。因為唔想拖,所以即刻預約咗一個月後做子宮頸窺鏡檢查。

因為hpv係冇藥醫, 入院進行檢查前我已經開始食supplement同埋做多左運動。但一個月後喺醫院啱啱檢查完個一刻,醫生已經同我講話情況睇落唔理想,有機會已經喺高度病變(CIN 3),即係要開刀(香港十居其九同你做LEEP)。好彩係一星期後拎報告,醫生話我知暫時仲係CIN 1。到今年再驗,報告話我子宮頸入面驗唔到有hpv, 者暫時轉左陰, 如果半年後都係陰就應該可以當好返。

雖然我身邊都識幾個人已經做咗LEEP,但LEEP既後遺症唔止增加早產既機會, 所以我極度抗拒。加上上網睇好多女仔十八廿二半年內直接跳上CIN 3, 甚至cancer要切子宮etc., 所以我呢半年一直都好大壓力。除左健康飲食多做運動等等之外, 下面兩種supplement係我成功半年就好返(應該)既關鍵:

1. EGCG, Folic Acid, Vitamin B12, and HA (成功率80%)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10051187/
The patient underwent a treatment with the food supplement named Pervistop® (Farmares s.r.l., Roma, Italy) in a regimen of two tabs/day for eight weeks. Each tablet contains 200 mg of EGCG, 50 mg of HA, 1 mg of vitamin B12, and 400 mcg of folic acid.

https://www.mdpi.com/2077-0383/12/6/2171#:~:text=In%20summary%2C%20our%20study%20suggests,severe%20stage%20of%20cervical%20neoplasia.
Among the 17 women in the treatment group that proved to have a viral clearance, eight women had HPV-18, four had HPV-16, two had HPV-33, two had HPV-45, and one had HPV-52. Therefore, the clearance rate was 80% in the case of HPV-18 (eight patients out of 10) and 80% in the case of HPV-16 (four patients out of 5).

冇話要買返佢果隻Pervistop, 係iherb可以平平地配到一樣成份既野, 算係成本比較平又成功率高既方法

2. AHCC (成功率60%)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35814366/
Fourteen (63.6%) of the 22 patients in the AHCC supplementation arm were HPV RNA/HPV DNA negative after 6 months, with 64.3% (9/14) achieving a durable response defined as being HPV RNA/HPV DNA negative 6 months off supplementation.

如果有$$既話其實可以食埋ahcc, 成功率低d但都推薦佢係因為佢可以直接殺死hpv。不過因為好貴所以多數趁iherb特價買, 食法人人唔同但總之每日空肚食3mg, 食完隔至少半個鐘先好食野。好多人半年轉陰停左就唔食, 結果轉返陽, 所以至少要堅持食一年

可能你會覺得唔食supplement都九成人兩年好得返啦, 唔洗理佢既。現實中係香港好多人本身個身體就差, 等左兩年都唔好甚至變cancer。所以真心建議大家要積極面對, 唔好由得佢就算, 變成cancer既時候就真係手尾長...
個po無左咩
食洋腸嘅代價
你仲睇到?
咁有用既po竟然del ac
ハチ公 2024-5-29 08:14:13

1. 帶套食藥咩都做齊哂
2. 如果係supplement廣告我就唔係貼人地研究既link, 直接貼iherb啦,每一隻藥都大把牌子有出架wor???
放得係到預左係咁比人插(咒罵),不過我係想比其他都suffer緊HPV既victim多一個inspiration, 篇文我交比google search就算架啦☺️
所以唔應該del
有backup 做得好
等大家睇下原樓主係隻臭雞
明明自己都係洋腸既sp
叫自己做ex係咪有優越感
唔知性病女忍唔忍到閪痕唔扑野呢
極度懷疑個仆街搵港男做Sp去播毒
下次建議喺拍拖之後發生性行為之前做一次性病檢查
打左針未
8年前打左4合1 加衛苗,而家需唔需要再打?
cmb 好多女有hpv
大家小心交友
合理化食洋腸扮無辜
「港男咁toxic搞到我敗走連登
等我傳性病俾佢哋」
睇完感想係,好心出去玩就去打番支hpv 針 + 叫佢帶袋啦,家計會打又唔貴,奶左野又要驚又要比錢醫...
屌個閪前都用多d 個死人腦啦
免費雞
可以打多支9價
同之前嗰個「我老婆原來係隻雞」個男主角一樣咁痴線咁cheap
識女之前真係要起下底睇下有無洋腸ex
求下佢千祈咪搵人埋單
要啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞