如果「六四」咩都冇發生過,點解鄧炳強要用「敏感日子」黎形容?

10 回覆
28 Like 0 Dislike
警方國安處於5月28 日拘捕 5 女 1 男,包括前支聯會副主席鄒幸彤,涉嫌違反《維護國家安全條例》第 24 條 「煽動意圖的相關罪行」,成為了「23 條」在 3 月通過實施後的首個拘捕行動。保安局局長鄧炳強昨日會見傳媒時,指明關注鄒狀況的社交平台專頁「小彤群抽會」涉案;翻查資料,專頁過去數周一直發表「六四事件」35 周年相關帖文,不過鄧昨日發言時,就一直以
「特別日子」、「敏感日子」形容。

如果「六四」咩都冇發生過,點解鄧炳強要用「敏感日子」黎形容?

本來過多十年廿年可以掉淡,而家俾佢講完,搞到d人又想關注返
唔出下聲點拎國安經費
如果佢唔講點解個日子咁敏感,咁我點知提64唔得,咁提89係咪就冇事?幾時先算敏感?
佢已示範咗依家言論有冇自由,自己一路都唔提果兩個number
其實個敏感日子係指五月二十八日

有梁振英及一班建制派印證六四殺咗好多平民、學生點解唔講得,又無話要打倒共產黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞