政府擬增加大型焚化爐 謝展寰:本港可焚化內地垃圾,處理大灣區廢物!

349 回覆
28 Like 222 Dislike
由國際金融中心變國際垃圾中心屌佢老母呢班香港管理人真係個腦裝屎
你聽過碳排放配額,碳市場未
既然都咁咯。。。
不如直接起醫院旁邊。。。
因為連登本身就反環保囉有咩問題?
燒埋大灣區果d有毒野
對於復用焚化爐的問題,社會上支持及反對的聲音參半。香港中文大學環境科學課程主任余濟美認為,雙方有合理的理據。

他指出昔日攝氏五百至六百度的舊式焚化爐一般會產生重金屬、二噁英等另類污染,但新式的焚化爐有比較完善的回收系統,焚燒溫度高達攝氏一千度,整個燃燒過程較完整,又有多重燃燒室處理,所以有關的污染程度已經大大減低。

他舉例說,在一九九七年燃燒十一萬六千五百噸都市固體廢物時,共排出21-27克I-TEQ二噁英﹔但估計二零零七年燃燒一百萬噸都市固體廢物,排出的二噁英僅餘0.6克I-TEQ,不會對市民的健康構成威脅。

https://ubeat.com.cuhk.edu.hk/ubeat_past/010444/green.htm

廿幾年前嘅大學線已經話焚化爐出嘅二噁英已經唔係問題
ching個思想同香港一樣 97年之後冇再進步過
屌你老尾 死左老母 所以未得閒上來發表偉論?
tvbnews冇咗呢段
你個腦既科技知識停左20年

日本 中國 焚化爐燒左20年
香港係大灣區既角色就係執垃圾
可以考慮做埋大灣區堆填區
一定啦! 到時唔會話係垃圾一件, 會叫"發電原料"
人呢?屌你老母
橫睇掂睇都唔係壞事, 點解要反對
焚化爐 > 發電 > 海水化淡 一條龍直頭係完美方案添啦
你幫人燒就叫我地比錢買垃圾袋?
不如 我地比返錢大陸叫大陸幫我燒唔好
反正祖國地大物博 大把地方比佢淨化空氣
北歐都收緊垃圾幫人焚化啦
用得紅大字既人唔係傻鳩就白痴
幫幫手燒埋啲垃圾高官同議員
要成千度佢就會judge你係咪長期keep到
但日本德國既焚化爐就一定冇毒囉
Not in my backyard
掉啲官員落去啦
香港大把喎洗咩嘥錢
港島焚化場
維多利亞堆填區
啟德回收處理中心
真係可以一車車垃圾嚟香港
係嘅話深圳自己起咗啦
瘋狂製造乾淨空氣喎
到時住焚化爐隔離要三萬蚊一尺呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞