牙科衛生護理hku space岩岩收到interview唔知點算好!!!求救,我問你答!

53 回覆
3 Like 36 Dislike
我同一個價請到醫生抽?
你搵個出嚟?
搵到我實搵醫生架
類比都錯哂正宗書都讀唔成仲搵你執洗牙

垃圾牙齒衛生員拎自己同醫生比
正宗自卑變成自大
講緊佢去interview喎,你做乜鳩
識人因為咁樣做左牙醫老婆
睇收分就知啦degree先報得嘅hd
弱智唔係扮
以前菲臘牙科開10分就讀得仲免費呀
聽過好多唔同人講 做牙科醫生隔離嗰個 辛苦到癲 係講緊做到無停手果隻辛苦仲要啲醫生脾氣勁臭 無做錯事都要屌你兩句
你係咪智障
你講你自己?
做學童嗰啲叫牙科治療師 要再讀上去
窮撚淨係夠錢睇HA?
不嬲抽血都可以要求護士/醫生抽
睇你咁講就知你真係井底

不過提出要求果d一樣係傻仔,
抽血員一日抽幾百支,熟手過醫生護士抽好多,
醫生護士抽瘀嘅機率大勁多

不過睇你個井底傻子乜都唔知架啦,
同一個價錢牙醫洗好多啵,哈
其實護理員同牙醫洗,價錢係唔一樣的

就算價錢一樣
護理員可能會同你洗30分鐘
而牙醫15分鐘就洗完

公道講 洗牙來講,護理員嘅手勢未必會差過牙醫
其實都係手藝野
牙醫講個手勢唔好嘅返來幫自己倒米咩
果隻係牙科助理員
洗牙員係專幫病人洗牙

唔評論難唔難讀,搵唔搵到工先
政府衛生署請人個pts range好似係starting 20k,最高到4xk
呢份工會好悶,好攰,隨時仲有鑊氣
依個係higher dipolma
唔洗degree,不過收生有要求
因為讀嘅野唔係咁容易
又要落手落腳做
又要應付麻煩pt

牙科治療師一樣,要駁上去
但唔係想讀就一定有得讀

至於搵工果度
只能夠話人脈好重要
政府唔係想像咁差,不過辛苦
真,專做洗牙,日洗夜洗,洗牙呢方邊真係可能好過好多專做手術嘅牙醫
笑撚咗,閣下個腦裝屎架?
國際定義而言,Dental hygienist 是專於洗牙的專業。
最垃圾的人才會當DSE分是一切能力。

//A dental hygienist is an oral healthcare provider who offers teeth cleanings, preventive dental care and oral hygiene instruction.//

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/dental-hygienist
傻西瓜
好難想像到要bio degree先入到嘅High Dip咩?

好難想像High Dip畢業人工有3,4萬咩?
一定係人地吹水姐,點會係你自己廢

弱智仔, 你係咪講緊牙科手術助理員文憑啊?
入學資格
(1)香港中學文憑考試五科(包括英國語文)達第二級或以上*^,或同等學歷;或(2)香港中學會考五科(包括英國語文#)達E級/第二級或以上,或同等學歷

出嚟做牙科助護得萬幾人工, 仲少個譚仔, 你以為講緊呢個?
咩都唔識就懶醒屌咗人先?

提埋你個死傻仔,
牙科衛生護理畢業人工28500$ 唔係因為畢業冇3皮啵,
係因為部份出私家搵3,4皮, 部份入政府做博推薦讀牙科治療,
入政府果堆起薪1萬9, 拉低咗個平均咋

衞生署
職位名稱: 牙齒衞生員
薪酬: 總薪級表第5點(每月港幣18,965元)至總薪級表第19點(每月港幣41,400元)。

菲臘牙科
牙科治療高等文憑
入學資格
Applicants shall hold a Higher Diploma in Dental Hygiene awarded within the HKU system through HKU SPACE.

牙科治療師 (Dental Therapist) / 高級牙科治療師 (Senior Dental Therapist)
總薪級表 第13至23點($30,870 - $50,045) / 總薪級表 第24至28點 ($52,410 - $62,895)
vtc 準備開DH , 睇路可能遲下水浸
DSA 最好做一定係政府
牙科治療師只可受聘於衛生署的學童牙科診所,所以工作機會比較狹窄。根據衛生署在的《2014年醫療衞生服務人力統計調查》,衛生署共聘用240名全職牙科治療師,其中男治療師有35名,女治療師就有249名,所以女性在這方面比較吃香。

另外冇呃你, 8成幾都係女人,
唔係一定唔請男人, 但同護士一樣偏向鍾意請女人

另外牙齒衞生員同牙科治療師最大嘅分別係,
牙齒衞生員可以洗牙同打氟化物抗蛀牙, 但唔可以補牙同拔牙
牙科治療師可以額外幫兒童(牙科保健)補牙同拔牙

牙醫當然全部都做得, 但你估佢想落手做拔智慧齒10分鐘, 5,6000蚊隻
定洗你廿分鐘袋你幾百蚊?
2024年基本上你冇master都係預收15k一世
讀呢啲不如炒bitcoin啦
咁炒bitcoin都要有本
試過一次 不過俾佢洗到係人生洗得最痛既一次 洗到眼淚都流晒出黎雖然姐姐好靚 不過真係好痛
香港有j係輸晒
由補習輸到office工,醫療工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞