男子丟失信用卡 兩女學生便利店買$1.8珍寶豬通知失主

136 回覆
784 Like 14 Dislike

男子早前忽然收到銀行手機短訊通知,內容是「卡支付,300韓圜,OO便利店」,300韓圜相當於港幣約1.8元。他見金額那麼少,起初以為是信用卡手續費,沒有太在意,至翌日才發現自己的信用卡不見了,立刻打電話給農業銀行濟州島分行報失。

事主去了那間便利店。一問之下,職員拿出一個透明膠袋,內有他遺失的信用卡之餘,也有300韓圜。原來事主的信用卡被兩名女學生撿到。閉路電視顯示,當日兩名女學生在店內左揀右揀,終於揀了可能是全店最便宜的商品——一支棒棒糖,然後用事主的信用卡付款。便利店員工透露,兩名女學生是想透過銀行發出的信用卡支付通知短訊,來告訴卡主他的信用卡遺失了,並且藉此讓他知道卡在何處。

https://youtu.be/leWlbdGeFLE

https://www.am730.com.hk/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E7%94%B7%E5%AD%90%E5%A4%B1%E4%BF%A1%E7%94%A8%E5%8D%A1-%E9%A9%9A%E8%A6%8B%E9%9B%A2%E5%A5%87%E7%B0%BD%E5%B8%B3-%E5%8A%87%E6%83%85%E5%B3%B0%E8%BF%B4%E8%B7%AF%E8%BD%89-%E6%B6%89%E5%85%A9%E5%B0%91%E5%A5%B3-%E6%9C%89%E7%89%87-/456556
如果喺香港:嗰兩個女仔會比人拉,要坐監
香港人不吃這一套
點解唔直接攞去警局?
如果喺香港:執到即刻拎去買Crypto
可能好遠+趕住上堂呢好有智慧
幫你執到仲要行咁撚遠, 我丟地下好過
幾醒目
咁的確犯左法⋯⋯
打意圖未必入嘅
特登買最平仲有退錢
事主又唔追究嘅話
告嚟都曬氣啦
就係你呢d香港人
男子:邊個批准你用我張卡?比人偷資料係咪你賠?我本身cut卡等銀行寄,你就搞到我要過嚟?你哋兩個死靚妹係咪食飽飯冇屎屙啊死窮撚,扮曬好人係咪想啊叔包養你地?收皮啦臭雞!
好心做壞事咪呢啲
最正確嘅做法係拎去銀行
銀行會即刻幫你碎撚咗佢
唔係同一間得唔得?
犯法就系犯法
當然係同銀行
係 XG 可能
兩個女仔:洗黑錢
店員:接贓
閉路電視操作員:不誠實使用電腦
真,以前有個 hacker 告知航空公司保安漏洞,跟住間公司報警拉尻咗佢
如果所有事咁公正就好,有啲人犯咗法都無事
係中國香港人一陣出精埋你
碌唔到啦
On9
經濟好呀
碌到粒糖碌唔到crypto?
到底邊個on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞