的士司機分會副主任:網約車如果合法化後 而有更加好嘅收入 我哋調返轉頭係歡迎

36 回覆
8 Like 16 Dislike
工聯會屬下的汽車交通運輸業總工會就於今午見記者,要求政府取締白牌車平台。汽總否認稱業界內有分歧,指取消請願的是另一新界車隊,而汽總是代表的士司機「講出訴求」。汽總的士司機分會副主任梁達莊則表示,前線的士司機不會拒絕網約車,只是要求網約車合法化:「如果有一個更好工作環境,更加好嘅收入,市民有個更加好嘅選擇,我哋調返轉頭係歡迎添。」

https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E5%B7%A5%E8%81%AF%E6%9C%83%E6%B1%BD%E7%B8%BD%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E5%88%86%E6%9C%83%E6%8C%87%E5%A6%82%E7%B6%B2%E7%B4%84%E8%BB%8A%E6%94%B6%E5%85%A5%E6%9B%B4%E5%A5%BD%E3%80%8C%E8%AA%BF%E8%BF%94%E8%BD%89%E4%BF%82%E6%AD%A1%E8%BF%8E%E3%80%8D?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1P42OsfzcraPIfaIdruVBZQboRLGsf9g6kRhGrbEomxbCF0bkViRkHKCg_aem_Acbd2z9zxh_NGeyQbp232hVs1Rcw9vvordzdJw85wdymE-XYr3PdYtSv8GnZJTbzXdaPr8_SjZKWhO_i6ILBDwGF
政府搞緊果個的士車隊可以改善到根本問題
點改善?
Up乜春
似係講:
合法化之後,的士司機會轉職做 uber,更舒服;
反對嘅只係的士牌主、的士行
DC狗一世都係DC狗
做唔到Uber...ER尾
人嚟架!
講到網約車合法化之後班的士狗就轉去揸網約車
老實講 你班的士狗日日都做緊違法嘢啦
仲自命清高 扮俾邊個睇呀
滴滴要來,唔「合法化」唔得
有的士牌先可以做uber didi
講到尾咪又係驚俾人搶生意,自己唔識進步
俾你入去網約車你啲服務咪又係咁閪
上一代班撚屌牌主車行都賺夠啦
而家時代唔同咗仲想食老本
要保障的士賺多啲?
換湯不換藥,可能都係果班阿叔阿伯
而家一個月四五萬,仲要唔報稅,仲唔夠?
歡迎1823
上次咪開聲叫政府800萬收返個牌
而家跌到仆街
揼心點解高位唔放左個牌佢
怪錯左佢地
未必 班呀伯唔會捨得用錢買十年內車去做 皮費又要自己頂
滴滴係支那30蚊坐半個鐘車
買㗎Tesla當25萬,月供$5000,泊車$3000,即一日車租$300都唔使,仲要入電再慳啲

一計就知如果小巴牌連19座只係$80-100萬,咁淨的士牌應該一樣係$30萬
企開啲啦屌你老母
邊度泊到3000,元朗山卡啦露天場?
好似返工咁聘請司機揸的士,而唔係司機租車揸,有問題就罰司機例如炒咗佢

我淨係講個方向係咁,得唔得我唔知
睇過好似一定要裝車內cam, 咁的士司機會唔會話好大壓力
咁係咪會變咗固定收入?
車隊講緊call車App自己車隊,比call車App搞車隊,就係開道門比佢地自己整隊taxi牌。一個車隊(公司牌)大牌下面可以有二三百個taxi附屬牌,唔係叫有牌果班歸邊。埤堆牌出黎,班私人牌即刻冇say。跟住咪分車隊單or帶車開工單

識野果班去車隊打工,服務唔得就會比車隊彈走(唔派單)。車隊會包底某個水平既收入,引司機過去打工。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞