物業服務聯盟主席:「免除清潔員工法律責任 不是好建議」

22 回覆
0 Like 44 Dislike
對於政府稱,會研究如何優化徵費計劃,包括免除前線清潔員工的法律責任,有物管業關注或有「副作用」。

香港物業服務聯盟主席甄韋喬稱:「變相產生垃圾者,就可以將所有垃圾扔出來,變相整個承擔在服務承辦商角色,這不是很好的建議。」

他建議應要有清晰指引,又認為徵費有其作用。

https://news.tvb.com/tc/local/66546108b08fa1987b1378b6/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%BE%B5%E8%B2%BB%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%8C%87%E6%9C%AA%E4%BE%86%E5%B0%87%E5%8A%A0%E5%A4%A7%E5%9B%9E%E6%94%B6%E9%85%8D%E5%A5%97-%E7%92%B0%E5%9C%98%E6%89%B9%E6%88%90%E6%95%88%E5%AD%98%E7%96%91%E5%81%9A%E6%B3%95%E4%B8%8D%E5%8B%99%E5%AF%A6
唔係你做就佢做架啦

是但一邊搞撚掂去

一係唔好搞咁多野
壽終正寢 仲優咩化
咁麻煩呀甄韋喬親自清潔返一個月
體驗吓法律責任
即諗起冧天秤個單都幾皮嘢月薪先要孭飛
清潔工人皮幾嘢會肯同你承擔法律責任?
唔俾啲法律責任啲低下階層負,又點樣有藉口話工作量多左要加管理費
建議法律責任由 香港物業服務聯盟主席 負責

收咁貴人工肯定要負法律責任
大家唔再題
呢樣野就唔存在
中東王子
物管
專業架嘛
梗係由物管經理負責啦
正常唔係應該由公司負責咩,前線做得唔好應該係內部培訓同處理。
題外話
老貓點睇?
LIKE?
咁大老細幫佢哋頂囉
Pin this,佢哋負責管理清潔工人,清潔工人做錯當然係佢哋揹飛
班高官以國家名義殺人放火都免法律責任啦
垃圾又唔係清潔工掉出黎
咁樣都想屈佢真心癲
如果免除左佢地責任….就會管理費係咁加同埋清潔姐姐既收入都係咁加……
由香港物業服務聯盟主席甄韋喬負全責,佢負責坐監就得啦。
五成人唔撈,你一係請十萬外勞黎倒垃圾。
咁一定要抄全家由經理都到主官全坐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞